Kerajaan Melaka benarkan penjaja, peniaga kecil beroperasi di kawasan perumahan

MELAKA: Kerajaan Melaka mengizinkan penjaja dan peniaga kecil menjalankan perniagaan di kawasan perumahan mereka semasa perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) dalam usaha membantu golongan berpendapatan rendah yang terkena wabak Covid-19.

Ketua Menteri, Datuk Sulaiman Md Ali, bagaimanapun, mengatakan perniagaan ini masih tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan, Majlis Keselamatan Nasional dan pihak berkuasa tempatan masing-masing.

“Kerajaan negeri Melaka berharap kelonggaran ini dapat membantu penjaja dan peniaga kecil di Melaka memperoleh sejumlah pendapatan untuk digunakan pada bulan Ramadan dan untuk mempersiapkan Hari Raya Aidilfitri.

“Namun, harus diingat bahawa izin ini dapat segera dicabut jika penjaja dan peniaga tidak mematuhi atau melanggar syarat dan peraturan SOP yang ketat,” katanya dalam satu kenyataan di sini, Selasa (5 Mei) malam.

Sulaiman berkata, sektor makanan di negeri ini yang dibenarkan beroperasi selama MCO bersyarat, hanya akan dibenarkan menawarkan perkhidmatan bawa pulang dan penghantaran, dan dibuka hingga jam 9 malam.

-Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here