Kerajaan Negri memutuskan untuk kuatkuasa MCO bersyarat sepenuhnya dengan segera

SEREMBAN: Kerajaan Negeri Sembilan telah memutuskan untuk mematuhi perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO) Kerajaan Persekutuan secara keseluruhan, kata Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun.

Dia menambah bahawa keputusan itu akan berkuatkuasa serta-merta.

“Tempat makan sekarang boleh membenarkan makan malam dan pemain golf dapat mengikuti kursus ini. Kami mahu semua pihak mengikuti prosedur operasi standard (SOP) yang diumumkan oleh ketua pengarah Kesihatan pada 6 Mei dengan ketat,” katanya kepada wartawan di Wisma Negri.

Aminuddin berkata, taman rekreasi negeri dan aktiviti eko-pelancongan lain seperti mendaki akan tetap tidak terhad.

“Kami berharap orang-orang akan menanggung kami ini kerana pihak berkuasa tempatan masing-masing masih mengusahakan SOP sebelum kami membuka semula,” katanya sambil menambah bahawa larangan semua aktiviti sukan dalaman juga akan tetap ada.

Di bawah MCO bersyarat yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyddin Yassin, semua aktiviti keagamaan serta aktiviti sukan dan rekreasi yang melibatkan perhimpunan besar masih tidak dibenarkan.

Aktiviti sukan yang merangkumi perjumpaan, hubungan badan dan kemungkinan jangkitan masih tidak dibenarkan.

Ini termasuk sukan bola sepak, ragbi, berenang dan semua sukan dalaman dan stadium.

Aktiviti sukan luar yang tidak melibatkan hubungan badan dan perhimpunan besar-besaran adalah dibenarkan. Badminton dan tenis luar tanpa penonton juga dibenarkan.

Sebelum ini, pemerintah negeri telah mengikuti sebagian besar syarat yang diumumkan oleh Muhyiddin pada 1 Mei di bawah MCO bersyarat seperti membiarkan hampir semua sektor ekonomi dan aktiviti perniagaan disambung semula.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here