60 pekerja disahkan positif di Rembau

PETALING JAYA: Lima puluh tiga pekerja asing didapati positif Covid-19 di sebuah kilang di Pedas, Rembau, sebuah kelompok yang ditemui Kementerian Kesihatan kira-kira seminggu yang lalu.

Dari jumlah itu, 25 adalah warga Nepal, 18 adalah warga Bangladesh, lapan orang Indonesia dan dua dari Myanmar, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah (gambar).

Juga positif di kelompok ini adalah tujuh orang Malaysia, yang menjadikan jumlah kes ini menjadi 60 orang.

Dr Noor Hisham mengatakan bahawa seramai 786 orang, termasuk pekerja dan keluarga mereka, telah diperiksa penyakit ini, dari mana 60 diuji positif, 286 orang negatif, sementara 440 masih menunggu hasilnya.

Penyakit ini pertama kali dikesan ketika seorang pekerja kilang jatuh sakit. Dia menghidap demam, batuk, selesema, sesak nafas dan sakit kepala pada 5 April.

Pekerja itu mendapat rawatan di klinik kesihatan, di mana pemeriksaan penyakit dilakukan pada 10 April, dengan hasilnya disahkan positif dua hari kemudian.

“Punca kelompok masih disiasat,” kata Dr Noor Hisham.

Malaysia melaporkan 68 kes lagi semalam, menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan Covid-19 di negara ini menjadi 6,535.

Tidak ada kematian baru yang dilaporkan, yang bermaksud jumlah kematian di negara ini adalah 107 orang.

Malaysia juga mengeluarkan 88 lagi pesakit dalam jangka masa 24 jam yang sama, yang bermaksud 4,864 pesakit telah pulih dari Covid-19 sejak wabak bermula, atau 74.43% dari semua kes.

Pada masa ini terdapat 17 pesakit yang dirawat di unit rawatan rapi dengan tujuh sokongan ventilator. Terdapat 1,564 kes aktif yang sedang dirawat di kemudahan kesihatan negara pada masa ini.

Dr Noor Hisham juga mengatakan bahwa mereka belum membuat keputusan untuk membiarkan pusat jagaan anak dibuka kembali, walaupun ada banyak permintaan untuk ini.

Dia mengatakan kilang dan industri meminta mereka untuk mempertimbangkan permintaan itu, kerana pekerja tidak memiliki siapa pun untuk menjaga anak-anak mereka ketika mereka bekerja.

“Kami bimbang dengan kawalan kanak-kanak. Sekiranya anda melihat pusat jagaan kanak-kanak sebelum Covid-19, penyebaran penyakit tangan, kaki dan mulut akan berlaku.

“Kami belum membuat keputusan tetapi masih mempelajarinya,” katanya semasa taklimat hariannya semalam.

Mengenai perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO), Dr Noor Hisham mengatakan bahawa kilang-kilang besar sepertinya mematuhi prosedur operasi standard (SOP), kerana mereka mempunyai kemampuan dan cara untuk melakukannya.

Dia mengatakan bahawa kebimbangannya adalah sama ada industri kecil akan mematuhi SOP.

Dr Noor Hisham berkata, kesan MCO bersyarat hanya akan diketahui dalam masa 10 hingga 14 hari dan sekiranya sasaran dapat dicapai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here