Perjalanan rentas negeri: Mereka yang tidak mempunyai persetujuan untuk kembali

KUALA LUMPUR: Orang yang tidak mempunyai kelulusan polis untuk perjalanan antara negara akan diperintahkan untuk kembali pada sekatan jalan raya yang ditetapkan, kata Komandan Datuk Huzir Mohamed (gambar).

Pengarah CID Bukit Aman mengatakan hanya mereka yang mempunyai kelulusan melalui aplikasi Gerak Malaysia dan secara manual melalui balai polis yang dibenarkan melakukan perjalanan antara negeri.

“Sebanyak 98 sekatan jalan telah dibuat di perbatasan negeri di seluruh negara untuk memeriksa kod QR pelancong pada aplikasi Gerak Malaysia atau persetujuan manual mereka dari balai polis.

“Mereka yang melakukan perjalanan pada tarikh yang ditentukan harus menunjukkan kod QR ketika diminta oleh anggota polis.

“Kod akan dipindai untuk kesahannya,” katanya semalam.

Polis akan melakukan pemeriksaan kapan saja atau di mana sahaja, tetapi untuk tujuan perjalanan antara negeri, pemeriksaan seperti itu akan dilakukan di sekatan jalan raya, tambahnya.

Ditanya mengenai keputusan untuk membenarkan pengangkutan awam dan motosikal dalam perjalanan antara negeri, Comm Huzir berkata keputusan itu dibuat berdasarkan kelancaran lalu lintas di lebuh raya dan jalan persekutuan pada hari pertama perjalanan antara negeri pada hari Khamis.

“Dengan mempertimbangkan kelancaran lalu lintas, polisi memutuskan untuk mengizinkan pengangkutan awam darat dan motosikal untuk perjalanan antara negeri.

“Namun, mereka mesti mendapat persetujuan yang diperlukan terlebih dahulu sebelum dapat melakukan perjalanan,” kata Kom Huzir.

Pihak berkuasa telah menetapkan 7-10 Mei bagi mereka yang terdampar untuk melakukan perjalanan pulang ke rumah masing-masing.

Sebanyak 70,538 permohonan telah diluluskan oleh polis bagi mereka yang terkandas untuk pulang ke rumah mereka dari Perak, Johor dan Kelantan semalam.

Pada hari Khamis, 32,485 permohonan di Kuala Lumpur telah diberikan kelulusan untuk melakukannya juga.

Sebelumnya, Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan bahawa pemerintah telah membenarkan penunggang motosikal melakukan perjalanan antara empat orang selama empat hari kerana, “jika anda pulang ke kampung dengan menunggang motosikal dan telah terkandas di sana sejak MCO dikuatkuasakan dan ingin pergi pulang ke rumah, anda tidak mungkin meninggalkan perjalanan anda ”.

“Anda memerlukan motosikal itu untuk melakukan perjalanan, jadi kami akan membiarkannya,” katanya.

Ismail Sabri mengingatkan orang ramai bahawa selepas 10 Mei, perjalanan antara negeri tidak akan dibenarkan melainkan ada kebenaran darurat dan polis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here