Pasangan doktor India menyaman kerajaan UK

Coronavirus merebak seperti api liar di UK. Lebih 2 juta orang terkena virus setakat ini. 36 Ribuan lagi hidup.

Terdapat banyak doktor India yang merawat mangsa coronavirus.

Sebagai berjimat cermat di sana, PPE Kerajaan negeri memerintahkan penggunaan perisai pertahanan diri yang berulang kali. Ini adalah arahan berbahaya. Kerana penggunaan pelindung diri yang berulang, coronavirus dapat menjangkiti doktor, jururawat dan pekerja kesihatan.

Lebih daripada 100 pekerja kesihatan telah meninggal dunia di UK.

Perkara ini telah diambil oleh doktor berketurunan India. Mereka adalah Dr. Nishant Joshi, Minal Wis. Minal Wiz sedang hamil sekarang.

Bulan lalu mereka menulis sepucuk surat kepada Pemerintah Inggeris. Surat itu menimbulkan beberapa pertanyaan dan mencari jawapan dari jabatan kesihatan.

Tetapi jawapan yang mereka terima tidak memuaskan. Berikutan itu, mereka telah memutuskan untuk menuntut London Eeport.

Mereka berkata: –

Kami mengemukakan soalan mudah kira-kira sebulan yang lalu. Lebih daripada 100 pekerja kesihatan telah mati pada masa itu. Kami menantikan dialog terbuka dan tindakan pantas dengan Menteri Kesihatan Meth Hancock. Tetapi itu tidak berlaku.

Kesukaran ini mengakibatkan kematian. Ramai orang dari keluarga yang telah mengalami kematian telah menghubungi kami. Mereka juga mengemukakan persoalan mengenai kegagalan perisai dan peralatan pertahanan diri. Mereka sangat sedih dengan kehilangan orang yang mereka sayangi. Soalan mereka harus dijawab.

Oleh itu mereka berkata.

Pasangan ini menuntut Mahkamah Rayuan London atas penentangan mereka terhadap arahan pemerintah untuk mengurangkan keperluan perisai pertahanan diri dan menggunakannya semula.

Dikatakan bahawa penggunaan pelindung pertahanan diri berulang kali bertentangan dengan peraturan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia, yang melanggar perlindungan undang-undang dan hak asasi manusia dari mereka yang terlibat dalam perawatan kesihatan.

Pasangan doktor India Dr. Nishant Joshi juga mengumpulkan wang untuk Minal Wis. 35 ribu 458 paun.

Pasangan ini juga telah melancarkan kempen di media sosial. Pekerja penjagaan kesihatan di England berharap agar kehidupan mereka terjamin melalui mereka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here