Keyakinan terhadap keputusan membuka semula sempadan

Singapura pura akan ambil pendekatan ‘setapak demi setapak’ untuk buka semula sempadan dengan M’sia, kata Menteri Ehwal Luar Vivian Balakrishnan

Singapura berkemungkinan akan mengambil “pendekatan setapak demi setapak” semasa membuka semula sempadannya dengan Malaysia, dengan langkah-langkah dilaksanakan untuk menjalankan ujian COVID-19 dan pengesanan kontak. Demikian menurut Balakrishnan.

“Saya belum melihat sesuatu yang mutlak, tiada batas, tiada sekatan, tiada (pendekatan) ujian – saya rasa ia bukan sesuatu yang bijaksana,” kata Dr Balakrishanan.

“Tetapi kita boleh membuka semula setapak demi setapak, dengan melaksanakan langkah-langkah wajar untuk menguji orang ramai, menjalankan pengesanan kontak ke atas mereka kerana apabila anda membuka (sempadan), risiko (jangkitan) pasti akan meningkat.”

Dr Balakrishnan berkata demikian kepada pengacara Diana Ser dalam episod terakhir tiga episod rancangan ‘In Conversation’ oleh CNA yang disiarkan pada Selasa (23 Jun).

Apabila ditanya tentang bila perjalanan antara Singapura dengan Malaysia boleh disambung semula, menteri itu berkata beliau “berasa berat untuk menetapkan garis waktu” sambil menambah bahawa pihak berkuasa kedua-dua negara di Koswe perlu membincangkan banyak butiran.

“Kita harus melakar protokol-protokol itu dan memastikan protokol-protokol tersebut berkesan di kedua-dua belah tambak. Oleh itu beri kita, menurut saya, beberapa minggu,” jawabnya.

kami bukan sahaja saling memberikan khidmat konsular kepada rakyat kita tetapi kita juga bertindak sebagai pusat transit untuk warga negara lain yang terdesak untuk pulang,” kata Dr Balakrishnan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here