Kesihatan Menurun, PM Jepun letak jawatan

Shinzo Abe pada hari Jumaat (28/8) mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri Jepun. Dia mengakui bahawa dia tidak lagi dapat menjalankan tugas kenegaraannya kerana keadaan kesihatannya yang semakin merosot. Abe dilaporkan menderita kolitis ulseratif.

“Saya memutuskan untuk mengundurkan diri dari jawatan Perdana Menteri, saya tidak dapat meneruskan tugas sebagai Perdana Menteri sedangkan saya sendiri tidak pasti bahawa saya dapat menjalankan amanah yang telah diberikan oleh rakyat kepada saya,” katanya.

Dia juga meminta maaf dari lubuk hatinya kepada rakyat Jepun kerana mengundurkan diri di tengah pandemi COVID-19 dan tahun terakhir penggalnya. Secara perlembagaan, Jepun hanya akan mengadakan pilihan raya umum pada bulan September 2021.

Berikutan pengunduran diri Abe, sejumlah nama telah muncul dan diharapkan dapat mengisi posisi yang ditinggalkan oleh Abe, terutama mantan Menteri Pertahanan Shigeru Ishiba, mantan Menteri Luar Negeri Fumio Kishida dan Ketua Setiausaha Kabinet Yoshihide Suga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here