Konflik di wilayah yang dipertikaikan, India & China menuduh satu sama lain

India dan China saling menuduh provokasi tentera di perbatasan Himalaya yang dipertandingkan. Kawasan itu merupakan tempat pertempuran sengit pada bulan Jun.

India pada hari Isnin mengatakan tenteranya menghentikan gerakan ketenteraan “provokatif” oleh China berhampiran sempadan Himalaya di wilayah Ladakh. Provokasi dilakukan ketika para komandan kedua-dua pihak mengadakan perbincangan yang bertujuan untuk meredakan ketegangan.

Tentera Pembebasan Rakyat melakukan gerakan ketenteraan yang provokatif untuk mengubah status quo dan melanggar konsensus sebelumnya yang dicapai untuk menyelesaikan kebuntuan di wilayah gurun yang dingin, kata Kementerian Pertahanan India dalam satu kenyataan.

Tentera China mengatakan tentera India telah melintasi sempadan pada hari Isnin dekat Pangong, sebuah tasik di ketinggian 4.200 meter, dan terlibat dalam provokasi terbuka dan menyebabkan keadaan perbatasan menjadi tegang.

“Tentera China mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya,” kata komando wilayah Tentera Pembebasan Rakyat dalam satu kenyataan, menuduh India secara serius melanggar kedaulatan wilayah China.

Sebelumnya di Beijing, jurucakap kementerian luar negeri Zhao Lijian mengatakan pasukan perbatasan telah berkomunikasi mengenai isu baru-baru ini tetapi tidak memberikan perincian.

“Pasukan perbatasan China selalu bertindak tegas menurut Garis Kawalan Sebenar, dan tidak pernah melampaui batas untuk melakukan sebarang aktiviti,” kata Zhao kepada wartawan pada taklimat harian.

Kementerian pertahanan India mengeluarkan kenyataannya setelah ketinggalan satu hari dan tidak memberikan perincian mengenai sifat kejadian baru itu.

Dalam pernyataan itu dinyatakan bahawa tentera India mendahului kegiatan ketenteraan China di tebing selatan Tasik Pangong. Tasik glasial dibahagikan dengan sempadan de facto antara pesaing dan merupakan salah satu daripada tiga laman web di mana pertembungan India-China bermula pada awal Mei.

Kenyataan itu mengesahkan bahawa komander tentera kedua negara bertemu di sepanjang perbatasan yang dipertikaikan pada hari Isnin untuk menyelesaikan masalah tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here