Polis tumpas ‘Geng KTM’ curi motosikal sejak 2013

Polis berjaya melumpuhkan kegiatan sindiket curi motosikal jenama KTM yang aktif sejak 2013 dengan tertangkapnya lapan suspek termasuk seorang wanita warga Indonesia dalam serbuan di tiga buah negeri, Jumaat lalu.

Ketua Polis Daerah Serdang, Asisten Komisioner Ismadi Borhan berkata kesemua suspek berusia antara 29 hingga 42 tahun ditahan dalam serbuan berasingan di sekitar Selangor, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan.

Menurutnya, polis turut menemukan semula lapan motosikal curi dianggarkan bernilai RM100,000 di tempat letak kenderaan di sebuah projek perumahan rakyat (PPR) di Bukit Jalil.

“Hasil siasatan mendapati kumpulan berkenaan telah bergiat sejak tahun 2013 di sekitar Lembah Klang dan pernah mencuri kira-kira 100 buah motosikal,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Beliau berkata kumpulan itu menggunakan pelbagai modus operandi termasuk kadangkala menggunakan gari dan pistol palsu untuk menyamar sebagai anggota pihak berkuasa.

“Sasaran utama mereka adalah motosikal jenis KTM yang akan dileraikan sebelum menjual komponen motosikal sebagai alat ganti kerana komponen itu agak mahal,” katanya.

Selain mencuri motosikal, kumpulan itu juga menjalankan kegiatan memecah cermin kenderaan untuk mencuri gajet yang ditinggalkan mangsa di dalam kenderaan.

Ismadi berkata tujuh daripada lapan suspek yang ditahan mempunyai rekod jenayah lampau berkaitan curi kenderaan dengan salah seorang daripadanya masih dalam perintah pengawasan.

“Dalam operasi ini, polis merampas tiga buah basikal, pelbagai peralatan curi motosikal dan pecah cermin kereta serta komponen motosikal yang telah dileraikan,” katanya sambil menambah kesemua suspek disiasat di bawah Seksyen 379A Kanun Keseksaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here