Ahli Politik Malaysia Yang Menguji Positif Untuk COVID-19 Setakat ini

Walaupun kita telah hidup dengan pandemi COVID-19 selama hampir 10 bulan sekarang, beberapa minggu kebelakangan ini sangat sukar bukan hanya untuk menangani wabak itu, tetapi juga menyaksikan para ahli politik dan orang-orang atasan lain mencabul SOP tanpa akibat.

Walaupun Menteri Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan jumlah orang yang telah ditangkap dan didenda kerana tidak mengikuti SOP, tidak ada yang termasuk dalam senarai itu termasuk ahli politik yang berkempen tanpa topeng, dengan topeng yang tidak dipakai dengan baik atau tidak diperhatikan jarak fizikal. Walaupun setelah pulang dari Sabah, di mana jumlah kes positif COVID-19 telah meroket, beberapa yang menganggap perlu untuk menjalani kuarantin atau disiplin ketika mereka keluar.

 Hal itu berlaku dengan banyak ahli politik, termasuk beberapa yang berkumpul dalam mesyuarat kabinet baru-baru ini di Johor, yang diuji positif virus itu. Memandangkan sudah beberapa hari sejak pemilihan Sabah dan mesyuarat kabinet, dan mereka yang positif dan mempunyai hubungan rapat telah bersemangat, kesan sebenarnya masih belum jelas. Kami telah mengumpulkan senarai ahli politik yang selama ini diuji positif, jadi jika anda menghubungi mereka dalam 14 hari terakhir, anda mungkin ingin mendapatkan nasihat perubatan. Mari kita mulakan dengan yang terbaru yang meletup di media sosial.

Baru semalam (5 Oktober 2020) Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri disahkan positif COVID-19. Itu adalah berita yang cukup menyedihkan, tetapi ketika gambar menteri membuat lawatan tanpa topeng dan tidak secara fizikal menjauhkan diri selama kunjungan muncul, kekhawatiran tentang berapa banyak orang yang dia telah terkena virus itu muncul. Malah ada yang mengambil inisiatif untuk membuat senarai semua tempat yang dikunjungi menteri untuk membantu memberitahu orang lain. 

Timbalan Menteri Alam Sekitar dan Air Ahmad Masrizal Mohamad juga didapati positif terhadap virus COVID-19 setelah kembali dari Sabah, tetapi untungnya bagi rakyat, dia dikarantina sehingga jumlah orang yang berhubungan dengannya tidak banyak. Ketua Penerangan Umno Shahril Hamdan dan anggota Majlis Tertinggi Umno Razlan Muhammad Rafii juga didapati positif virus itu setelah mereka kembali dari berkempen di Sabah. Shahril mengumumkan hasil positifnya di media sosial pada 23 September, dan meminta maaf atas ketidaknyamanan yang ditimbulkan kepada mereka yang bersentuhan dengannya. Razlan juga didapati positif virus itu selepas pilihan raya Sabah. Gambar dia berkempen tanpa topeng muka banyak sekali, termasuk di media sosialnya sendiri yang dia hapus tetapi internet tidak pernah dilupakan.

 Adun Ayer Limau, Datuk Amiruddin Yusof pada mulanya diuji negatif tetapi empat hari kemudian, pejabat daerah kesihatan Alor Gajah memanggil untuk memberitahunya bahawa hasilnya sebenarnya positif. Sejak dia dibebaskan dan Kementerian Kesihatan mengatakan bahawa tidak ada keperluan untuk karantina 14 hari, ADUN menjalani hari-harinya seperti biasa dan bertemu dengan banyak orang. 

Amiruddin dan keluarganya dikuarantin setelah berita itu diterima. Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Makanan Kedah, Keusahawanan Pertanian dan Komoditi, Pengangkutan dan Hal Ehwal Masyarakat India Azman Nasrudin adalah ahli politik lain yang didapati positif. 

Dia berkempen di Sabah dan pernah menghadiri sebuah acara di Langkawi sebelum ujiannya. Isterinya, yang merupakan seorang guru, juga positif, memaksa 600 pelajar dari sekolahnya menjalani ujian COVID-19. Ahli Dewan Undangan Negeri Kota Damansara, Shatiri Mansor, isteri dan dua anaknya juga positif.Adun itu, yang berada di Sabah baru-baru ini, dan keluarganya berada di dalam karantina di rumah sejak kepulangannya kerana isterinya tidak sihat dan kemudian didapati positif dan dihantar ke Hospital Sungai Buloh. 

Nama terakhir dalam senarai kami ialah ADUN Kampung Tunku, Lim Yi Wei. Dia mungkin satu-satunya ahli politik yang didapati positif, dan dipuji oleh orang ramai kerana memberikan contoh yang baik. Di media sosialnya, Lim telah memperincikan dua ujian negatif pertamanya dan ujian ketiga yang menunjukkan dia positif. Oleh kerana dia berada dalam karantina sepanjang waktu, hubungannya dengan orang lain sangat terbatas tetapi dia meminta mereka yang telah bersentuhan dengannya untuk diuji dan meminta maaf atas ketidaknyamanan ini. 

Memandangkan jumlah kes COVID-19 secara konsisten tinggi beberapa hari kebelakangan ini, mungkin sudah waktunya bagi kita semua untuk mengambil langkah tambahan untuk tetap selamat.

MCO lain mungkin mendatangkan malapetaka bagi banyak orang, tetapi mungkin kita boleh melakukan perkara-perkara mudah seperti mengikuti SOP, mengelakkan keluar kecuali jika benar-benar diperlukan dan apa sahaja yang kita lakukan semasa MCO di mana mungkin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here