Angka kematian akibat COVID-19 di Brazil memuncak

Brazil mencapai penanda aras yang mengejutkan kelmarin ketika April menjadi bulan paling teruk epidemik COVID-19 di negara itu, kata pihak berkuasa.

Negara gergasi Amerika Selatan itu merekodkan 67,977 kematian setakat ini pada April, menjadikannya bulan paling teruk setakat ini sebelum ia tamat, mengatasi jumlah kematian pada Mac sebanyak 66,573, menurut Kementerian Kesihatan.

Hanya dalam tempoh 24 jam lepas, Brazil telah merekodkan 3,076 kematian.

Sementara itu, 71,137 jangkitan baharu turut disenaraikan kelmarin, dengan anggaran harian lebih 60,000 kes baharu dalam tempoh dua minggu lepas.

Negara paling ramai penduduk di Amerika Latin itu merekodkan lebih 380,000 kematian di kalangan 212 juta penduduknya.

Hanya Amerika Syarikat (AS) yang lebih teruk terjejas dalam terma mutlak, namun kadar kematian di Brazil bagi setiap 100,000  penduduk adalah yang tertinggi di kedua-dua hemisfera selatan dan Amerika.

Di sebalik data tersebut, pihak pakar menyatakan lekuk jangkitan dan kematian di Brazil sebenarnya stabil.

Institut kesihatan awam Brazil Fiocruz melaporkan pada Jumaat lepas bahawa dalam dua minggu lepas terdapat kestabilan kes dan kematian akibat COVID-19 yang menjelaskan peringkat baharu penyebaran.

Kadar kematian dijangka antara 3,000 sehari dalam masa beberapa minggu akan datang, menurutnya.

Brazil telah memvaksin sepenuhnya hanya 5.8 peratus populasinya.

Kementerian Kesihatan merancang untuk melengkapkan kumpulan keutamaan pemvaksinan yang meliputi 77 juta orang, pada September. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here