16 pengarah syarikat ditahan seleweng geran peruntukan MITRA

Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan 16 orang pengarah syarikat kerana disyaki terbabit dalam penyelewengan geran peruntukan yang bernilai jutaan ringgit, dikeluarkan oleh Unit Transformasi Masyarakat India Malaysia (MITRA).

Ketua Pesuruhjayanya, Datuk Seri Azam Baki, mengesahkan penahanan individu yang dikaitkan dengan agensi di bawah Kementerian Perpaduan Negara itu. Kesemua yang ditahan berusia antara 24 hingga 68 tahun dalam satu operasi besar-besaran di sekitar Lembah Klang bermula petang semalam hingga lewat malam tadi.

Satu sumber mendedahkan, SPRM kini menjalankan siasatan berhubung kira-kira 60 peratus daripada peruntukan geran yang diberikan melalui MITRA tidak sampai kepada kumpulan sasaran yang sepatutnya. Ketika ini dianggarkan MITRA memperoleh bajet berjumlah RM100 juta setahun.

Kita menganggarkan hampir 60 peratus daripada peruntukan geran yang diterima oleh syarikat, orang perseorangan dan yayasan bagi tujuan pelaksanaan program pembangunan sosio-ekonomi tidak sampai kepada kumpulan sasaran yang sepatutnya kata sumber. Sumber berkata lagi, peruntukan ini dipohon daripada MITRA dan kemudiannya diselewengkan untuk kepentingan individu tertentu.

Setakat siasatan SPRM, tiada program dibuat dan tiada pernyataan perbelanjaan dapat dikemukakan oleh pihak berkuasa, katanya. Minggu lalu, BH melaporkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuka kertas siasatan berhubung isu dana Unit Transformasi Masyarakat India Malaysia (MITRA).

SPRM berkata, kertas siasatan itu dibuka selepas pihaknya menerima aduan berhubung dakwaan penyelewengan dana di bawah agensi MITRA. MITRA distruktur semula pada 2018 ketika pentadbiran Kerajaan PH dan diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri tetapi pada April 2020 hingga kini, MITRA diletakkan di bawah Kementerian Perpaduan Negara.

Sementara itu, kesemua 16 yang ditahan dihadapkan ke Mahkamah Majistret Putrajaya pagi ini bagi proses reman di bawah seksyen 117 Kanun Acara Jenayah. Siasatan dibuat di bawah Seksyen 16 (a) dan Seksyen 18 Akta SPRM 2009.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here