‘Beberapa kematian’ selepas kenderaan rempuh perarakan Krismas

 Sebuah kenderaan merempuh perarakan Krismas di negeri Wisconsin Amerika Syarikat (AS) menyebabkan ‘beberapa kematian’,” kata polis semalam. Terdapat ‘beberapa kematian’ Ketua Polis Dan Thompson memberitahu pemberita semasa sidang akhbar, di mana pegawai berkata 11 orang dewasa dan 12 kanak-kanak telah dibawa ke hospital.

Polis pegawai masih mengumpul maklumat mengenai kejadian yang berlaku sejurus selepas 4:30 petang (waktu tempatan), ketika penonton di bandar Waukesha, pinggir bandar Milwaukee, menyaksikan tradisi tahunan itu. Sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) merah memasuki perarakan Krismas kami yang kami adakan di pusat bandar,” kata Thompson kepada pemberita. Lebih 20 individu cedera, akibat kejadian ini.

Jabatan Polis Waukesha telah menemui sebuah kenderaan yang disyaki. Ia adalah siasatan berterusan,katanya sambil menambah bahawa pegawai telah mengenal pasti orang yang bertanggungjawab. Angelito Tenorio, yang bertanding untuk bendahari negeri Wisconsin, berada di perarakan dan memberitahu Milwaukee Journal Sentinel bahawa beliau ‘melihat sebuah SUV melintas, hanya menekan pedal minyak dan memecut pada kelajuan penuh di sepanjang laluan perbarisan’.

“Kemudian kami terdengar bunyi dentuman yang kuat, dan hanya tangisan dan jeritan yang kuat didengar daripada orang ramai yang dilanggar kenderaan itu,” katanya. Polis berkata, ramai orang telah dibawa ke hospital. The Journal Sentinel melaporkan, rakaman bandar menunjukkan SUV itu memecut ke dalam perarakan di belakang pancaragam sekolah.

Gabenor Wisconsin, Tony Evers, berkata beliau dan isterinya ‘berdoa untuk Waukesha malam ini dan semua kanak-kanak, keluarga dan ahli masyarakat yang terjejas oleh tindakan tidak masuk akal ini’. Kami sedang berhubung dengan rakan kongsi tempatan sementara kami menunggu maklumat lanjut, tambahnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here