Lebih kesatuan sekerja mendesak kerajaan menggantikan wang pencarum KWSP

Satu lagi kesatuan sekerja tampil mendesak kerajaan mengganti wang yang dikeluarkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) susulan kesan negatif Covid-19. Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Industri Minuman Semenanjung Malaysia (Nudiw) berkata kerajaan tidak sewajarnya membenarkan pencarum mengeluarkan simpanan masing-masing untuk melaksanakan pakej rangsangan ekonomi.

Langkah membenarkan pengeluaran sehingga mengakibatkan para pencarum kekal berada dalam keadaan kitaran kemiskinan, kata presidennya Zulfakar Mohamed. Semalam Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Bank (Nube) mendesak KWSP menuntut kerajaan memulangkan wang yang dikeluarkan ahli KWSP daripada kumpulan B40 dan M40.

Nube mengingatkan tujuan utama KWSP untuk melindungi simpanan persaraan pesara telah beralih. B40 merujuk kepada 40 peratus rakyat Malaysia yang berpendapatan paling rendah manakala M40 pula 40 peratus rakyat Malaysia berpendapatan sederhana.

Sementara itu, Zulfakar berkata sebagaimana kerajaan memutuskan untuk mengembalikan wang yang digunakan untuk membeli vaksin susulan tekanan pelbagai pihak, kerajaan sepatutnya berbuat demikian dalam pengeluaran wang KWSP. Katanya, Berdasarkan maklumat yang mereka terima, ramai pencarum yang mengeluarkan simpanan mereka kini kecewa dan sedih dengan tindakan itu, yang terpaksa mereka lakukan ketika kemerosotan pendapatan.

Pada hari ini, ramai sudah sedar pentingnya simpanan KWSP kekal tidak disentuh demi masa persaraan kekal, sehingga bakal merugikan mereka apabila memasuki fasa persaraan nanti, katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here