Jeli dilanda banjir, lebih 500 penduduk dipindahkan

Hujan lebat berterusan sejak malam semalam menyebabkan beberapa kawasan di daerah Jeli, Kelantan, kembali dilanda banjir.

Menurut portal Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sehingga jam 1.00 petang tadi, sebanyak enam pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka.

Minggu lalu beberapa kawasan di Jeli sudah dinaiki air, namun tidak melibatkan jumlah mangsa yang besar.

Sementara itu, dua warga emas dan seorang wanita orang kurang upaya (OKU) yang terperangkap berjaya diselamatkan dengan bantuan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Jeli, selepas kediaman mereka di Kampung Baru Jalan Malaysia, dinaiki air dan dipindahkan ke rumah saudara yang berada di lokasi tinggi, pagi tadi.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Jeli, Mohd Adni Ibrahim berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 8.00 pagi dan seramai empat anggota yang menaiki kenderaan pacuan empat roda Toyota Hilux ke lokasi kejadian.

Katanya, sebaik tiba, pasukan bomba mendapati air sudah memasuki rumah mangsa dan pihaknya segera memindahkan mereka.

“Pihak kita menggunakan tali untuk mengeluarkan kesemua mangsa sebelum membawa mereka menaiki Hilux untuk dibawa ke lokasi selamat.

“Paras air naik berikutan hujan lebat sejak semalam menyebabkan beberapa kampung dilanda banjir. Antara kawasan yang dinaiki air termasuk Sungai Satan, Bukit Lakota, Lubok Bongor, Pasir Dusun dan Gemang,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Terdahulu Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran ramalan cuaca buruk melanda beberapa negeri termasuk Kelantan.

Jajahan Jeli antara yang diramal menerima hujan berterusan pada tahap bahaya sehingga esok.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here