Gempar kereta terbakar mengundur

Bentong: Pengguna jalan raya gempar selepas sebuah kereta yang sedang terbakar menuruni laluan berbukit di Kilometer 2.9 Jalan Genting Highlands di sini, tengah hari semalam.

Dalam kejadian 1.45 tengah hari itu, Hyundai Elantra yang terbakar sebelum melanggar sebuah Toyota Vellfire. Kejadian itu dirakam oleh orang ramai yang dipercayai dari kereta kabel.

Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Zaiham Mohd Kahar berkata, siasatan awal mendapati kereta dipandu lelaki tempatan berusia 44 tahun dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Genting Highlands sebelum keluar dari bahagian enjin.

“Api itu merebak ke bahagian lain menyebabkan pemandu memberhentikan dan meninggalkan kenderaannya. “Ketika itu kereta itu terlibat dengan sendiri dan melanggar sebuah Toyota Vellfire di belakang,” katanya.

Beliau berkata, kedua-dua pemandu tidak mengalami sebarang kecederaan dan polis meminta orang ramai menyaksikan kejadian dan membantu siasatan.

Sementara itu, Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang, Ismail Abdul Ghani berkata, kejadian itu menyebabkan Hyundai Elantra terbakar 80 peratus.

Punca kebakaran masih dalam siasatan forensik JBPM, katanya. Ismail berkata, dua jentera bersama lima anggota bergegas ke tempat kejadian selepas menerima panggilan kecemasan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here