Usaha pulih gelandangan berpenyakit mental

Seremban: Kerajaan Negeri Sembilan kini memberi perhatian terhadap usaha pemulihan gelandangan terutama mereka yang mengalami penyakit mental supaya golongan itu mampu berdikari. Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Hal Ehwal Wanita, Keluarga dan Kebajikan Negeri Sembilan, Nicole Tan Lee Koon berkata, usaha itu juga bagi membantu mereka mendapat pekerjaan yang baik.

Kita akan menggunakan kepakaran perubatan dari Unit Psikiatri Hospital Tuanku Ja’afar Seremban (HTJS) bagi memulihkan gelandangan yang terbabit. Kerajaan negeri juga akan bekerjasama dengan beberapa agensi untuk mengadakan operasi bersepadu membabitkan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), unit psikiatri HTJ, polis serta Majlis Bandaraya Seremban (MBS) secara berkala. Ia untuk menyelamatkan golongan ini daripada terus berkeliaran tanpa arah tujuan, katanya ketika dihubungi, Harian Metro, hari ini.

Nicole berkata, usaha untuk mencapai sifar gelandangan adalah mustahil kerana ada di antara mereka bukan dari negeri ini selain suasana negara yang masih berdepan dengan wabak Covid-19 serta membabitkan pelbagai masalah latar belakang.

Katanya, berdasarkan rekod seramai 92 gelandangan diselamatkan bermula Januari hingga Disember tahun lalu membabitkan 125 operasi. Daerah Seremban mencatatkan operasi menyelamat gelandangan paling banyak berbanding daerah lain iaitu 86 operasi dengan 62 individu berjaya diselamatkan.

Setakat Mac tahun ini pula, seramai 25 gelandangan diselamatkan yang mana 23 daripadanya dari Seremban dan bakinya di Port Dickson, katanya. Nicole berkata, seramai 14 gelandangan berusia antara 29 hingga 76 tahun diselamatkan dalam operasi gelandangan di sekitar pusat bandar Seremban baru-baru ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here