Pengemis pasar miliki Proton X70

Maran, Feb 22.
Seorang lelaki orang kurang upaya (OKU) mampu memiliki sebuah utiliti sukan (SUV) jenis Proton X70 menerusi kegiatan tersebut.

Namun tindakan licik lelaki berusia 54 tahun itu berjaya dihidu oleh pegawai penguat kuasa Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Maran di pasar malam Sri Jaya di sini pada Rabu. Dia meraih sehingga RM500 dalam tempoh beberapa jam hasil mengemis,

Menerusi hantaran yang dimuat naik di Facebook JKM Maran, dalam operasi pembasmian aktiviti itu, lelaki tersebut berjubah dan berkopiah berdiri di celahan payung peniaga pasar malam sambil memegang beg kertas meminta simpati orang ramai yang lalu-lalang.

“Lelaki itu kelihatan seperti seorang yang pekak dan bisu. Dilihat di dalam beg kertasnya ada kepingan duit kertas hasil sedekah pengunjung pasar malam,” ujar hantaran tersebut.”Lelaki itu normal rupanya bukanlah seorang yang pekak dan bisu. Cuma seorang OKU fizikal (kedua-dua belah tangannya tidak normal).”Dia menyatakan bahawa kad pengenalannya berada di dalam kereta. Penguat kuasa JKM mengekori lelaki tersebut ke keretanya.

“Percaya atau tidak, seorang yang tadinya hanya berdiri meraih simpati orang ramai atas kekurangan dirinya memandu sebuah Proton X70 Flagship,” ujar hantaran itu. Tambah hantaran itu, siasatan lanjut dijalankan oleh penguat kuasa JKM lelaki tersebut tinggal di Balok, Kuantan dan akan ke pasar-pasar malam untuk menjalankan aktiviti mengemis.

“Semakan juga mendapati lelaki itu menerima Elaun Pekerja OKU daripada pihak JKM sebanyak RM450 sebulan sejak tahun 2001 lagi dan mengaku SUV tersebut adalah miliknya.

Menurutnya lagi, hasil kutipan daripada aktiviti mengemis boleh mencecah sehingga RM500 bagi tempoh empat hingga lima jam berada di pasar-pasar malam.

“Lelaki tersebut dilepaskan dengan amaran oleh penguat kuasa JKM dengan surat teguran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here