Kementerian Kesihatan diarahkan beri masa lapang kepada kakitangan perubatan yang letih

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan telah diarahkan untuk memberi peluang kepada pegawai perubatan untuk berehat dan bertenaga semula.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, sementara kakitangan ini mengambil tindakan, sukarelawan yang terdiri daripada doktor, jururawat dan badan sukarela akan dipindahkan untuk mengambil alih tugas untuk sementara waktu.

“Saya sedar bahawa doktor, jururawat dan kakitangan hospital telah habis, dan saya telah membuat arahan untuk mereka diberi rehat secara berperingkat-peringkat sebelum mereka meneruskan tugas mereka,” katanya dalam mesej televisyen pada Rabu (25 Mac).

Muhyiddin juga mengingatkan anggota polis dan tentera, yang ditugaskan untuk menguatkuasakan perintah kawalan pergerakan (MCO), untuk turut menjaga diri mereka.

“Kami telah berusaha sebaik mungkin untuk menangani krisis ini tetapi diingatkan bahawa kejayaan ditentukan oleh Yang Mahakuasa,” katanya.

Perdana Menteri juga berharap pusat kutipan zakat di semua negeri memainkan peranan mereka untuk membantu mereka yang memerlukan untuk menghadapi masa-masa yang mencabar ini.

Pertubuhan-pertubuhan amal juga boleh membantu golongan yang memerlukan, katanya, menyeru semua untuk bangkit dari masa ke masa dengan membantu golongan yang memerlukan tanpa mengira kaum atau agama.

“Kesukaran yang mereka hadapi tidak pernah berlaku sebelum ini, dan saya percaya anda semua boleh melakukan sesuatu yang bermakna untuk meringankan beban mereka,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here