Orang ramai tunjuk sifat baik semasa krisis Covid-19

PETALING JAYA: Daripada memberi bekalan perubatan hingga memupuk festival muzik, rakyat Malaysia bekerjasama untuk melakukan kebaikan hati yang baik untuk mereka yang memerlukan semasa krisis Covid-19.

Kebanyakan usaha kolektif ini telah meningkat sehingga puluhan ribu ringgit bagi mereka yang memerlukan dalam tempoh  beberapa hari, seperti yang dikumpulkan oleh pasukan prihatin #StandTogether R.AGE, yang telah mengumpulkan cerita tentang kebaikan dan positiviti.

Ia mengambil hanya 48 jam bagi sekumpulan rakyat Malaysia  untuk menganjurkan Festival Duduk Rumah, muzik dan pesta seni maya untuk mengumpul dana untuk #Meals4Medics dan Mercy Malaysia.

Festival maya, yang berlangsung melalui livestream Facebook, menampilkan 12 persembahan daripada pemuzik asli, pelawak dan lebih banyak yang mengumpulkan lebih daripada RM11,000 pada malam Ahad.

“Kami memulakan dengan idea umum untuk mengumpul dana untuk frontliner, dan untuk menghubungkan rakyat Malaysia dengan pengertian manusia. Kami menyampaikan festival kami untuk menunjukkan bahawa kami boleh saling berhubung antara satu sama lain dalam masa pengasingan ini, “kata penganjur festival Adrian Yeo.

Pengarang Malaysia, Hanna Alkaf berkata, ia mengambil alih dan beberapa orang kurang dari satu hari untuk melancarkan Kita Jaga Kita, sebuah laman web yang menyenaraikan usaha Covid-19 oleh individu dan organisasi masyarakat sivil.

“Saya memulakan thread Twitter menyusun perkara-perkara positif yang dilakukan orang-orang di atas tanah untuk komuniti mereka, dan beberapa orang menghubungi saya untuk bertanya bagaimana mereka boleh berbuat lebih banyak. Kami memulakan kumpulan WhatsApp, dan dalam masa 24 jam, kami melancarkan tapak, “kata Hanna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here