Pembayaran balik pinjaman ditangguhkan

PUTRAJAYA: Penangguhan pembayaran balik pinjaman dan dua langkah lain untuk membantu individu dan perniagaan memperlihatkan kesan perintah kawalan pergerakan (MCO) melibatkan sekurang-kurangnya RM100bil.

Ini berikutan pengumuman bahawa individu dan perusahaan kecil dan sederhana telah diberi penangguhan selama enam bulan atas pembayaran balik pinjaman mereka termasuk pengadaian dan sewa beli.

Selain itu, pemegang kad kredit boleh memilih untuk menukar baki tertunggak kepada pinjaman terma.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sektor korporat boleh berbincang dengan bank untuk menyusun semula pembayaran pinjaman mereka yang sesuai untuk perniagaan mereka.

“Ini penting agar syarikat dapat terus mengekalkan pekerjaan dan menjalankan aktiviti perniagaan mereka dengan cepat,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Muhyiddin berkata kerajaan sedar bahawa bukan sahaja Covid-19 menimbulkan kebimbangan kesihatan di kalangan rakyat, MCO juga telah memberi kesan kepada mereka secara kewangan.

“Orang ramai, dari usahawan dan petani kepada nelayan dan membayar upah harian, prihatin terhadap kewangan mereka, terutama bagaimana membuat pembayaran pinjaman.

“Kerajaan sedang mengkaji pelbagai langkah yang dapat meringankan beban rakyat dan kami akan melancarkan satu lagi rangsangan ekonomi tidak lama lagi,” katanya.

Muhyiddin sebelum ini berkata pakej rangsangan yang lebih komprehensif akan diumumkan pada Isnin yang akan menawarkan langkah-langkah jangka sederhana untuk mengukuhkan ekonomi. Beliau berkata langkah itu akan membantu mengukuhkan ekonomi dan memberikan jaminan kepada kehidupan rakyat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here