Penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN selama enam bulan secara automatik bagi mereka yang tanpa tunggakan

PETALING JAYA: Langkah kerajaan untuk melanjutkan penangguhan pinjaman PTPTN sebanyak enam bulan akan secara automatik memperluaskan tempoh pembayaran balik kepada semua peminjam dengan panjang yang sama.

Ini akan dilakukan melalui penstrukturan semula pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan eksklusif kepada peminjam tanpa tunggakan sebelum penangguhan.

“Peminjam dengan tunggakan sebelum pengumuman penangguhan enam bulan diperlukan untuk berunding dengan PTPTN untuk menyusun kembali pinjaman mereka.

“Bagi peminjam konvensional, penstrukturan semula pinjaman akan dilaksanakan melalui pertukaran Ujrah,” perbadanan yang dikeluarkan dalam FAQnya.

Ujrah adalah caj perkhidmatan kadar rata sebanyak 1% setahun berdasarkan prinsip syariah.

Pada 18 Mac, kerajaan mengumumkan penangguhan tiga bulan pinjaman PTPTN disebabkan oleh pandemik Covid-19. Bagaimanapun, pada Isnin, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata penangguhan selama tiga bulan itu akan dilanjutkan hingga enam bulan sehingga 30 Sept.

Langkah ini melibatkan kutipan berjumlah RM750 juta, yang memberi manfaat kepada hampir 1.5 juta peminjam PTPTN.

Perbadanan tersebut berkata peminjam yang telah membayar balik melalui Agensi Pengurusan Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) perlu berunding dengan agensi mengenai masalah penangguhan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here