Pasukan bomba sukarela bantu bersihkan jalan di Pulau Pinang

GEORGE TOWN: Pasukan bomba sukarela di Pulau Pinang membersihkan ruang awam ketika malam.

Enjin kebakaran diubah untuk semburan kabus desinfektan gred makanan.

Apabila enjin bergerak, mereka menyembur hampir semua tempat- perhentian bas, lorong jalan kak, pegangan tangan, ruang masuk flat dan juga pintu rumah dan kereta.

Lapan belas anggota bomba sukarela berseragam Gunung Erskine dilihat memandu melalui kawasan penyemburan disinfektan mengenai perkara yang mungkin disentuh orang ramai.

Dari pukul 8 malam hingga 1 pagi, petugas bomba menyemburkan 5,200 liter bahan pembasmi kuman.

Pengerusi skuad sukarela gunung Erskine Mount Erskine MGoh Chin Wah berkata inisiatif itu bermula pada hari Ahad menggunakan dana sumbangan.

“Kami menumpukan perhatian kepada kawasan kediaman dan pasar awam di Gunung Erskine dan menggunakan disinfektan berasaskan alkohol berasaskan alkohol.

“Jadi jika kita menyemburkannya pada orang, ia tidak akan mendatangkan sebarang kemudaratan,” katanya sambil menambah bahawa rakannya berharap orang ramai juga akan berhenti menyebarkan berita palsu tentang kerja mereka.

“Kami tahu ada yang bimbang apabila mereka melihat kami membersihkan jalanan. Kami ingin memberi jaminan kepada mereka bahawa ini adalah langkah berjaga-jaga.

“Kami tidak membersihkan kerana ada kes di kawasan kejiranan. Kami hanya mahu membantu dan melakukan apa yang boleh kita lakukan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here