Tangkapan MCO : Lelaki main sepak takraw, lelaki main badminton

KUANTAN: Seorang remaja yang bermain sepak takraw dengan kawannya telah ditangkap kerana tidak mematuhi perintah kawalan pergerakan (MCO).

Pekan OCPD Supt Mohd Razli Mohd Yusof berkata lelaki berusia 16 tahun itu dilihat bermain dengan beberapa orang lain di Lorong Jemuduk, Perumahan Komuniti Bersepadu Kuala Pahang pada jam 7.20 malam Khamis (26 Mac).

“Ketika pihak berkuasa mendekati mereka, anak-anak lelaki itu berlari melintasi lorong-lorong rumah. Hanya satu daripadanya tidak dapat melarikan diri.

“Alasannya apabila dipersoalkan adalah dia mahu membeli ubat di kedai berdekatan, tetapi sebenarnya dia bermain sepak takraw ketika ditangkap,” kata Supt Mohd Razli.

Dia menambah bahawa remaja itu gagal memberikan alasan yang munasabah dan ditangkap kerana tingkah laku cuai yang boleh menyebarkan penyakit yang mengancam nyawa.

Sementara itu, seorang lelaki berusia 26 tahun ditahan oleh polis di jalan raya Km12 Jalan Pekan / Kuantan kerana tidak mematuhi MCO.

Supt Mohd Razli berkata, lelaki yang sedang menunggang motosikal itu terpaksa berhenti ketika sedang menunggang motosikal kira-kira pukul 9.30 malam Khamis (26 Mac).

“Apabila ditanya mengapa dia keluar semasa MCO, lelaki itu berkata dia pulang dari rumah di rumah temannya di Kampung Langgar Pekan dan bermain badminton,” katanya.

Pihak berkuasa menghubungi pos kawalan Covid-19, yang mengarahkan penangkapan lelaki itu, kata Supt Mohd Razli.

Kedua-dua mereka sedang disiasat di bawah Seksyen 269 Kanun Keseksaan atau Peraturan 7 (1) Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah dalam kawasan-kawasan tempatan yang dijangkiti) Peraturan 2020.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here