Mr D.I.Y. bekalkan PPE kepada frontliners

KUALA LUMPUR: Peruncit pembaikan rumah MR D.I.Y. telah memberi respons kepada kesusahan yang dihadapi oleh barisan depan dalam pertempuran melawan Covid-19 dengan memperoleh peralatan pelindung yang sangat diperlukan.

MR D.I.Y. dibantu The Edge Covid-19 Fund untuk membiayai 35,000 peralatan perlindungan peribadi (PPE) dan satu juta topeng muka tiga muka untuk dibawa balik ke Malaysia.

Syarikat itu juga telah membeli 1,000 beg tambahan PPE untuk mendermakan kepada profesional penjagaan kesihatan di sini.

Suit PPE dan topeng muka diimport dari China oleh syarikat penerbangan tambang murah AirAsia pada 27 Mac.

MR D.I.Y. juga menyediakan pasukan logistik dan armada penghantarannya untuk mengedarkan peralatan keselamatan perubatan ini kepada lebih daripada 30 hospital di seluruh negara, bersama dengan pertubuhan bukan kerajaan Mercy Malaysia, Persatuan Perubatan Islam IMARET Malaysia dan Agensi Bantuan Malaysia.

“Misi kemanusiaan istimewa ini adalah cara pemberian kembali korporat Malaysia, dengan cara yang sangat nyata, untuk menyokong para pahlawan di barisan depan perang ini terhadap Covid-19,” kata MR D.I.Y. Pengarah Urusan Kumpulan (M) Bhd Adrian Ong.

“Wabak ini adalah peringatan yang mengecewakan pengorbanan peribadi yang dilakukan oleh lelaki dan wanita yang berani ini dalam usaha mereka untuk melindungi kita.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pasukan di MR D.I.Y. yang telah bekerja di bawah tarikh akhir yang ketat untuk menyelaraskan pembelian barangan, logistik dan pengedaran kepada hospital, NGO dan perkhidmatan awam yang lain.

“Mereka yang terlibat telah meluangkan masa dan usaha untuk menunaikan panggilan untuk memenuhi keperluan para perunding perubatan kami.

“Adalah menjadi harapan saya bahawa sumbangan kami akan menuju ke arah melindungi para profesional barisan hadapan kami pada masa ini penting dalam sejarah global,” kata Ong.

Ketua Perhubungan Awam Tengku Ampuan Rahimah, Fatin Hazwani Zainudin berkata: “Kami sangat berterima kasih atas bantuan yang diberikan kepada hospital dalam bentuk gear perlindungan yang disumbangkan.

“Saman PPE dan topeng muka pasti akan membantu pasukan kami yang merawat pesakit Covid-19 di hospital kami.

“Kami berharap kami dapat melewati pandemik ini dengan cepat supaya kami dapat meneruskan kehidupan harian kami yang biasa.”

Ketua Penolong Pengarah (Pengurusan) Tuanku Ja’afar Seremban (pengurusan) Norizah Mansor berkata: “Kami ingin mengatakan ‘terima kasih’ berjuta-juta kali untuk bantuan itu. Kami akan berterima kasih selama-lamanya untuk peralatan perlindungan yang disumbangkan kepada kami dalam masa ini keperluan.

“Kami ingin berterima kasih kepada MR D.I.Y. untuk membantu pihak frontliners di Hospital Tuanku Ja’afar Seremban. “

Untuk maklumat lanjut mengenai MR D.I.Y., pergi ke www.mrdiy.com, dan @ mrdiy2u di Facebook dan Instagram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here