Guna teknologi untuk tekanan cuaca MCO

JOHOR BARU: Sekolah menggunakan Internet dan teknologi sepenuhnya untuk memudahkan pengajaran semasa perintah kawalan gerakan (MCO), walaupun sesetengah pelajar menghadapi cabaran dalam mengakses alat-alat ini.

Selain menggunakan platform persidangan video seperti Google Meet dan Zoom untuk e-pembelajaran, e-mel dan sembang kumpulan turut digunakan untuk menyalurkan maklumat dan pelajaran kepada pelajar.

Guru Aznatul Fazliah Mohd Razim berkata prinsipalnya telah menyediakan mereka dan para pelajar untuk kemungkinan menjalankan kelas dalam talian sebelum MCO diumumkan.

“Kami telah mengadakan beberapa mesyuarat untuk mengetahui cara menjalankan kelas secara praktikal sekiranya berlaku kekacauan.

“Pelajar, guru dan ibu bapa telah diberi taklimat mengenai perkara itu dan kami mempunyai masa yang cukup untuk menyediakan,” katanya.

Aznatul Fazilah, yang mengajar di sekolah antarabangsa di sini, berkata dia telah menjalankan kelas 25 pelajarnya melalui Google Meet dan Google Classroom selama kira-kira dua minggu.

“Saya mendapati bahawa pelajar lebih fokus dalam kelas maya berbanding dengan suasana bilik darjah biasa.

“Kelas maya dijalankan mengikut jadual biasa dengan satu-satunya perbezaan iaitu kita berkomunikasi dalam talian dan bukannya bersemuka,” katanya.

Pengetua sekolah Daniel Loh berkata guru di sekolahnya juga telah menggunakan platform dalam talian, termasuk aplikasi persidangan video untuk mengadakan kelas.

“Bagi pelajar yang tidak mempunyai akses kepada platform dalam talian, guru akan mencari cara lain untuk berkomunikasi dengan mereka untuk memastikan mereka tidak ditinggalkan.

“Kami mempunyai beberapa kes yang jarang berlaku di mana kedua ibu bapa pelajar itu bekerja di Singapura dan mereka perlu hidup bersama datuk nenek mereka tanpa Internet dan komputer.

“Kami cuba menyampaikan nota dan bahan pembelajaran lain ke rumah mereka sebanyak mungkin sambil mengamati pengasingan sosial,” katanya.

Seorang guru lain, Vincent D’Silva berkata beliau telah menggunakan e-mel dan sembang kumpulan untuk berkomunikasi dengan pelajarnya.

“Guru dan pelajar proaktif semasa MCO dan mereka sentiasa berkomunikasi antara satu sama lain,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here