Wee beri penghormatan kepada JPJ bagi perkhidmatannya selama 74 tahun

PETALING JAYA: Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong mengucapkan terima kasih kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk semua perkhidmatannya sebagai agensi meraikan ulang tahun ke-74.

“JPJ, yang merupakan salah satu agensi di bawah Kementerian Pengangkutan, sentiasa komited dalam menegakkan undang-undang pengangkutan jalan di negara kita,” katanya melalui Facebook semalam.

JPJ ditubuhkan pada April 1,1946, dengan matlamat untuk menyelaraskan semua aspek pengangkutan di seluruh negara.

Dr Wee berkata mereka tidak akan meraikan ulang tahun JPJ kerana Covid-19 dan perintah kawalan pergerakan (MCO).

“Bagaimanapun, perkhidmatan dan pengorbanan semua kakitangan JPJ sentiasa diingat oleh kita semua.

“Terima kasih kepada semua anggota JPJ di seluruh negara, sama ada mereka masih berkhidmat atau bersara, kerana komitmen yang kuat dalam membina kepercayaan dan tanggungjawab untuk komuniti dan negara,” katanya.

Penubuhan Jabatan Pengangkutan Jalan - PeKhabar

Sementara itu, Dr Wee menambah bahawa kementeriannya telah menerima 100 permohonan daripada 40 syarikat logistik untuk menyampaikan keperluan ke Singapura.

Beliau berkata kementerian menyedari kesukaran yang dihadapi oleh pengendali pengangkutan.

“Itulah sebabnya apabila timbul masalah kerana kesulitan kenderaan komersil yang dihadapi semasa menyeberangi sempadan selepas pandemik Covid-19, kami di kementeriannya segera menyelesaikannya,” kata Dr Wee.

Kenderaan perdagangan dengan cukai jalan yang telah tamat tempoh tidak dibenarkan memasuki Singapura berikutan pelaksanaan MCO.

Pihak Berkuasa Pengangkutan Tanah Singapura menghendaki agar kenderaan komersial mempunyai cukai jalan yang sah sebelum mengeluarkan permit bulanan mereka untuk masuk ke Singapura.

Kementerian itu berkata bahawa ia akan membolehkan pendaftaran syarikat-syarikat dengan kelulusan untuk penghantaran barangan penting ke Singapura dengan mengemukakan permohonan kepada jabatan pelesenan kenderaan JPJ.

Kementerian itu berkata permohonan itu akan diperkemas dengan pemeriksaan kenderaan Puspakom dan pengeluaran permit kenderaan oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat, jika perlu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here