‘Pelanjutan PKP bergantung pada fakta’

PUTRAJAYA: Apa-apa lanjutan perintah kawalan pergerakan (MCO) bergantung kepada data Covid-19 di negara itu pada 10 April, kata Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Ketua Pengarah Kesihatan berkata beliau tidak dapat meramalkan apa yang akan berlaku tetapi keputusan akan berdasarkan kepada sains dan fakta. “Kami berharap bahawa pada 10 April, data itu sedia bagi kita untuk membuat keputusan sama ada kita perlu melanjutkan atau tidak, “katanya semasa sidang media semalam.

Katanya kementerian akan memantau keadaan tetapi berkata semua rakyat Malaysia perlu memainkan peranan mereka.

“Jika kita dapat terus tinggal di rumah, pastikan kita membasuh tangan kita dan (praktik) menjauhkan sosial, maka kita akan melihat data,” katanya.

Kepada soalan mengenai kes tuntutan yang dilaporkan, Dr Noor Hisham menjelaskan bahawa maklumat mengenai kes-kes baru adalah berdasarkan bilangan pada siang hari.

Beliau berkata terdapat 150 kes baru Covid-19 semalam, menjadikan jumlah itu mencapai 3,483. Beliau menambah bahawa lebih 88 pesakit telah pulih, menjadikan jumlah mereka yang dilepaskan kepada 915.

Dr Noor Hisham juga berkata terdapat 99 pesakit di unit penjagaan rapi, di mana 50 adalah pada ventilator.

Beliau menambah bahawa 80 dari 150 kes baru dikaitkan dengan cluster tabligh.

“Empat kematian telah direkodkan hari ini. Ini membawa jumlah kematian Covid-19 kepada 57. ”

Secara berasingan, Dr Noor Hisham berkata kementerian itu khuatir bahawa rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara boleh membawa virus kembali.

Sebelum MCO, beliau berkata, terdapat 10,000 rakyat Malaysia yang kembali ke negara ini setiap hari. Nombor ini telah berkurangan kepada sekitar 4,000 setiap hari selepas MCO, katanya.

Tetapi beliau berkata angka ini meningkat berikutan peningkatan bilangan pelajar dan pekerja Malaysia yang semakin meningkat disebabkan oleh sekatan yang ketat di seluruh dunia.

Dr Noor Hisham berkata beliau bimbang kes-kes yang diimport boleh menyebabkan lonjakan atau kenaikan eksponen dalam jangkitan.

Pada masa ini, mereka yang kembali tanpa gejala akan ditempatkan di hotel yang ditetapkan manakala mereka yang mempunyai gejala dibawa ke hospital.

Beliau berkata sejak tiga hari lepas, terdapat lapan kes positif yang melibatkan rakyat Malaysia yang kembali ke negara ini sejak pelaksanaan kuarantin wajib.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here