‘Penutup muka buatan rumah dibenarkan’

KUALA LUMPUR: Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata kementeriannya tidak akan menghalang orang daripada memakai penutup muka buatan rumah selepas cadangan baru oleh pihak berkuasa AS dan Singapura.

“Ia sememangnya terpulang kepada orang ramai untuk membuat keputusan. Garis panduan kami adalah jelas – orang ramai harus tinggal di rumah, mengelakkan kawasan yang sesak, berlatih liputan sosial dan mencuci tangan.

“Tetapi semua pekerja barisan hadapan atau pekerja perkhidmatan kaunter mesti memakai topeng dan mereka juga tidak boleh mengabaikan pencucian tangan dan menjauhkan sosial,” katanya kepada The Star semalam.

Walaupun perintah kawalan pergerakan membantu menyebarkan penyebaran Covid-19, rakyat Malaysia masih dibenarkan untuk melakukan beberapa aktiviti asas seperti pergi ke pasaran, farmasi, hospital atau pejabat untuk kerja tertentu sambil mengamalkan pemanduan sosial dan mencuci tangan.

Tetapi ada kebimbangan bahawa penglihatan sosial mungkin tidak berfungsi seperti yang ditunjukkan dalam kes Skagit Valley Chorale di Washington, Amerika Syarikat.

Daripada 60 penyanyi yang mengikuti amalan paduan suara di sana, 45 telah didiagnosis dengan Covid-19 dan sekurang-kurangnya tiga dimasukkan ke hospital dan dua orang meninggal dunia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here