Mangsa bunuh diri Sabah diuji positif Covid-19

KOTA KINABALU: 12 anggota polis yang tidak sengaja mengendalikan jenazah mangsa bunuh diri telah dimasukkan ke dalam kuarantin rumah selepas mendapati lelaki mati itu dijangkiti Covid-19.

Ketua Polis Kota Kinabalu, Asst Comm Habibi Majinji berkata pada hari Isnin (13 April), anggota polis mengendalikan mayat lelaki berusia 26 tahun yang ditemui di kawasan hutan di Pulau Gaya pada 6 April.

Katanya pada hari Ahad (12 April), polis diberitahu bahawa lelaki mati itu telah diuji positif untuk Covid-19 selepas badan itu disaring untuk virus oleh pihak berkuasa kesihatan semasa bedah siasat rutin untuk menentukan punca kematian.

ACP Habibi berkata polis masih belum mengenal pasti mangsa yang tidak mempunyai dokumentasi peribadi atau kertas identiti.

Beliau menambah bahawa pihak berkuasa hospital sejak itu telah menguburkan badan itu kerana tiada keluarga atau saudara-mara datang ke hadapan untuk menuntutnya.

ACP Habibi berkata lelaki itu dipercayai membunuh diri atas sebab peribadi dan tidak mungkin mengetahui bahawa dia telah menghidap virus itu.

Dia menjelaskan bahawa enam anggota polis terlibat secara langsung dalam menangani jenazah di tempat kejadian.

Baki enam yang mempunyai hubungan tidak langsung dengan badan itu ialah pemandu kenderaan polis, jurugambar dan kakitangan sokongan lain yang terlibat dalam mengangkut badan dengan bot ke tanah besar di bandar dan keQueen Elizabeth Hospital di sini untuk bedah siasat.

Dia mengatakan bahawa ujian pertama pada anggota polis menunjukkan mereka negatif untuk Covid-19 dan mereka menjangka keputusan ujian kedua (72 jam selepas yang pertama) diketahui dalam satu hari.

Beliau berkata jika mana-mana daripada mereka didapati positif, polis akan menutup stesen polis Pulau Gaya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here