UPSR, PT3, SPM, STPM & STAM dijangka akan ditangguhkan sehingga 2021 disebabkan oleh sambungan MCO

KUALA LUMPUR :Oleh kerana perintah kawalan pergerakan (MCO) telah memasuki fasa ketiga, banyak peristiwa dijangka dibatalkan atau ditangguhkan. Ini termasuk beberapa peperiksaan sekolah utama di negara ini.

Menurut MalaysiaKini, peperiksaan UPSR dijangka akan ditolak sehingga awal Disember 2020 manakala peperiksaan PT3 akan ditolak sehingga akhir Disember 2020.

Sementara itu, Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dan peperiksaan STPM semester ketiga dijangka ditangguhkan hingga Januari dan Februari tahun depan.

“Kementerian Pendidikan akan mengadakan mesyuarat untuk memuktamadkan tarikh peperiksaan dan pengumuman dijangka dibuat oleh menteri dalam masa terdekat,” kata Kementerian Pendidikan kepada MalaysiaKini.

“Penangguhan itu perlu disebabkan oleh lanjutan perintah kawalan pergerakan MCO) dan keputusan kerajaan untuk tidak memulakan sesi persekolahan sebaik sahaja MCO berakhir.”

Kementerian Pendidikan sebelum ini mengumumkan pada 28 Mac bahawa bahagian bertulis SPM, yang asalnya dalam dua fasa, kini akan diadakan dalam satu fasa dari 16 November hingga 7 Disember.

Pada mulanya, fasa pertama bermula pada 5 hingga 14 Oktober, manakala fasa kedua akan bermula dari 2 hingga 19 November.

Selain peperiksaan SPM, peperiksaan UPSR, STPM dan STAM juga akan diberi tarikh baru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here