Ismail Sabri : Syarikat e-hailing mesti menghantar penunggang, pemandu untuk pemeriksaan Covid-19

PUTRAJAYA: Syarikat e-hailing mesti menghantar penunggang dan pemandu mereka untuk diperiksa untuk Covid-19, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dia mengatakan ini untuk memastikan kesihatan dan keselamatan mereka kerana mereka selalu berhubungan dengan pelanggan setiap kali mereka menghantar penghantaran.

“Demi kesihatan mereka, syarikat mesti memastikan mereka yang menyediakan perkhidmatan itu menjalani ujian Covid-19. Ini dapat dilakukan di klinik kerajaan atau swasta,” katanya.

Dia mengatakan peraturan yang sama berlaku untuk syarikat yang menyediakan perkhidmatan penghantaran sendiri seperti restoran makanan segera.

Kementerian Pengangkutan akan mengeluarkan perintah untuk e-hailing syarikat sementara Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna akan melakukannya untuk outlet perniagaan.

What's Going On With The E-Hailing Regulations & PSV In Malaysia?Bagi penyedia e-hailing bebas, mereka diminta untuk mendaftar dengan pihak berkuasa tempatan mengikut kawasan mereka, kata Ismail Sabri.

“Ini supaya pihak berkuasa dapat mengesannya jika ada kes positif Covid-19 dan penunggang mungkin telah menghantar makanan dan barang lain kepada orang itu,” katanya.

Ismail Sabri mengatakan bahawa walaupun bazar dan gerai Ramadan fizikal tidak dibenarkan, pengusaha makanan boleh menggunakan perkhidmatan e-hailing untuk menyampaikan makanan, seperti yang diamalkan sekarang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here