Penjualan ikan dari rumah ke rumah dibenarkan

KUALA LUMPUR: Untuk mempermudahkan orang ramai mendapatkan bekalan ikan mereka dalam tempoh perintah kawalan pergerakan (MCO), Lembaga Kemajuan Perikanan Malaysia (LKIM) telah memperkenalkan penjualan ikan dari rumah ke rumah melalui perkhidmatan penghantaran tunai di seluruh negara.

Ketua Pengarahnya Raja Khalid Raja Ariffin mengatakan inisiatif itu adalah hasil kerjasama dengan 44 persatuan nelayan di seluruh negara di bawah Persatuan Nelayan Nasional (Nekmat).

Katanya, orang ramai yang berminat boleh membuat pesanan ikan mereka secara dalam talian melalui www.nekmatbiz.com.my.

“Inisiatif memasarkan ikan secara langsung kepada pengguna diharapkan dapat mengurangkan kesesakan di pasar dan mengekang penyebaran Covid-19.

LKIM belanja hampir RM12 juta bayar elaun sara hidup nelayan ...“Saya mendesak orang ramai untuk tidak panik ketika membeli ikan kerana bekalan yang mencukupi di pasar nelayan dan pasar segar terkawal (PST),” katanya dalam satu kenyataan pada hari Jumaat (17 April).

Raja Khalid berkata, LKIM juga akan menjual ikan secara dalam talian melalui aplikasi Shopee dan pengguna tidak perlu lagi pergi ke pasar untuk mendapatkan bekalannya.

Dia mengatakan terdapat bekalan ikan yang mencukupi selama MCO dengan stok 185,000 metrik tan di pasaran sekarang berbanding dengan 155,000 metrik tan bulanan.

Dia menambah bahawa dalam tempoh MCO, 64 pasar nelayan LKIM di seluruh negara masih beroperasi seperti biasa dalam prosedur operasi standard yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Nasional dan Kementerian Kesihatan.

“Semua pasar nelayan beroperasi dari pagi hingga tengah hari dengan kawalan keselamatan oleh penguat kuasa LKIM dibantu oleh Rela (Kor Sukarelawan), polis dan angkatan bersenjata,” katanya.

Raja Khalid berkata dalam tempoh MCO, pasar nelayan mencatatkan 62,887 pengunjung dengan penjualan berjumlah RM2.55 juta.

– Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here