Covid-19: Pesakit pertama dari M’sia dalam percubaan WHO untuk mencari penawar

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan telah mendaftarkan pesakit pertamanya untuk Percubaan Solidariti yang ditubuhkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang akan berusaha mencari ubat terbaik untuk merawat pesakit Covid-19, kata pengarah Pusat Penyelidikan Klinikal kementerian itu, Dr Goh Pik Pin.

Dr Goh, yang merupakan penyelaras percubaan di Malaysia, mengatakan bahawa pesakit itu didaftarkan pada hari Selasa (21 April).

“Dengan ini, Malaysia akan menyumbang kepada bukti yang diperlukan dunia dalam mengenal pasti rejimen rawatan yang berkesan untuk pesakit Covid-19,” katanya dalam tweet pada Selasa malam.

The Solidarity Trial, yang dilancarkan oleh WHO, adalah usaha antarabangsa untuk menguji beberapa ubat pada pesakit Covid-19.

Pada hari Ahad (19 April), Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengatakan bahawa sembilan hospital kerajaan akan mengambil bahagian dalam Percubaan Solidariti dengan menggunakan kombinasi pelbagai remdesivir, lopinavir / ritonavir, interferon beta, chloroquine dan hydroxychloroquine.

Penggunaan ubat-ubatan tersebut akan dinilai oleh badan pengawas Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional dan Jawatankuasa Penyelidikan dan Etika Perubatan.

Dalam siaran akhbar pada 3 April, pejabat Drugs for Neglected Diseases (DNDi) South-Asia Asia Office mengatakan bahawa sekumpulan saintis, doktor, pendanaan, dan pembuat dasar dari lebih 70 institusi dari lebih 30 negara telah melancarkan gabungan antarabangsa untuk balas Covid-19 dalam tetapan kekurangan sumber.

Gabungan Penyelidikan Klinikal Covid-19 bertujuan untuk mempercepat penyelidikan yang sangat diperlukan di kawasan yang mempunyai sistem kesihatan yang sudah rapuh dan, yang dapat menyebabkan kesan kesihatan terbesar pada populasi yang rentan.

Dalam komen yang diterbitkan pada 3 April di The Lancet, anggota koalisi berpendapat bahawa kerjasama dan koordinasi penyelidikan antarabangsa sangat diperlukan untuk menyokong negara Afrika, Amerika Latin, Eropah Timur, dan negara-negara Asia tertentu untuk bertindak balas dengan berkesan terhadap pandemi yang semakin buruk dan mempercepat penyelidikan disesuaikan dengan tetapan terhad sumber.

Is there a cure for coronavirus? Why Covid-19 is so hard to treat ...Percubaan Solidariti yang dipimpin oleh WHO telah dilancarkan tetapi penulis mendapati bahawa daripada hampir 600 ujian klinikal Covid-19 yang didaftarkan, sangat sedikit percubaan yang dirancang dalam keadaan kekurangan sumber. Penulis berkomitmen untuk berkongsi kepakaran teknikal dan kemampuan ujian klinikal mereka untuk mempercepat penyelidikan dalam keadaan ini.

Data dari semua wilayah dapat dikumpulkan dengan cara yang serupa, dikumpulkan dan dibagikan dalam waktu nyata dengan harapan dapat membantu negara dan WHO untuk membuat keputusan berdasarkan bukti yang cepat mengenai dasar dan praktik.

Ditanya mengenai jumlah pesakit Covid-19 yang diperlukan untuk percubaan tempatan, Dr Goh mengatakan bahawa tidak ada batasan, selama mereka dewasa, memenuhi syarat dan hospital dapat mengatasi jumlahnya.

Menurut siaran akhbar bersama WHO pada 6 April, sembilan hospital yang terlibat adalah Hospital Tuanku Fauziah, Hospital Sultanah Bahiyah, Hospital Pulau Pinang, Hospital Sungai Buloh, Hospital Kuala Lumpur, Hospital Melaka, Hospital Tengku Ampuan Afzan, Hospital Umum Sarawak dan Ratu Elizabeth Hospital.

Penyelidikan ini diketuai oleh perunding penyakit berjangkit Hospital Pulau Pinang Dr Chow Ting Soo dengan pasukan yang terdiri daripada 16 doktor dan ahli farmasi penyakit berjangkit sebagai penyelidik bersama di hospital Kementerian Kesihatan masing-masing.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here