Tiada kes baru Covid-19 di Sabah dalam dua hari

KOTA KINABALU: Tidak ada kes Covid-19 baru yang direkodkan di Sabah selama 48 jam terakhir tetapi beberapa sampel belum diuji atau masih menunggu keputusan.

Pengarah Jabatan Kesihatan Sabah, Datuk Dr Christina Rundi berkata, jumlah kes masih berjumlah 308 orang sehingga 22 April, tetapi orang ramai harus mengetahui bahawa ini tidak menggambarkan keadaan sebenar Covid-19, kerana terdapat sampel yang masih diproses.

Selain itu, katanya, Jabatan Kesihatan melakukan persampelan sasaran di beberapa daerah di Sabah kerana kes berulang setelah pulih.

“Sejauh ini, terdapat tujuh kes berulang,” kata Dr Rundi dalam satu kenyataan di sini pada Rabu (22 April).

Dia mengatakan bahawa seramai 603 orang masih dikuarantin di pusat-pusat yang disediakan negeri sementara 4,432 orang di bawah karantina di rumah.

Dia mengucapkan terima kasih kepada para penderma murah hati yang terus memberikan peralatan perlindungan diri (PPE) kepada barisan perubatan dan sumbangan lain sepanjang tempoh ini.

Dr Rundi juga mengingatkan orang ramai untuk mematuhi perintah kawalan pergerakan (MCO), menjaga jarak sosial ketika berada di depan umum dan mengamalkan tahap kebersihan yang tinggi setiap saat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here