Covid-19: Mukah, Sarikei, Sibu dan Limbang kini menjadi zon hijau

KUCHING: Empat bahagian di Sarawak yang sebelum ini dikategorikan sebagai zon kuning Covid-19 kini hijau setelah tiada kes baru direkodkan di sana dalam 14 hari terakhir.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah berkata bahagian tersebut adalah Mukah, Sarikei, Sibu dan Limbang.

“Kepada orang-orang di empat zon ini, jangan leka tetapi terus berlatih menjauhkan diri, tinggal di rumah dan perhatikan kebersihan diri.

“Sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga dan mematuhi perintah kawalan pergerakan (MCO). Dengan cara ini, kami berharap kami dapat memenangi pertempuran untuk memutuskan rangkaian penghantaran,” katanya pada taklimat harian jawatankuasa pengurusan bencana negeri di sini pada hari Jumaat (24 April) ).

Sebelum ini, Kapit adalah satu-satunya bahagian hijau di negeri ini tanpa kes Covid-19. Sarawak mempunyai 12 bahagian pentadbiran.

Zon kuning adalah kawasan dengan satu hingga 20 kes, zon oren 21 hingga 40 kes dan zon merah 41 atau lebih kes.

Uggah berkata, Sarawak mencatatkan sembilan kes baru pada hari Jumaat (24 April), menjadikan jumlah keseluruhan di negeri ini menjadi 468 kes.

Katanya, tujuh daripada kes baru itu berasal dari Kuching dan masing-masing satu dari Samarahan dan Serian.

Di samping itu, 17 lagi pesakit telah pulih dan keluar dari hospital.

Uggah juga mengatakan 50 pekerja kesihatan di Kuching telah menunjukkan positif Covid-19 setakat ini.

“Dua puluh dari mereka adalah sebahagian daripada kelompok persidangan gereja Kuching sementara 30 yang lain dihubungkan dengan subkluster lain,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here