Larangan perjalanan mungkin berterusan setelah MCO tamat, kata Dr Noor Hisham

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan mengisyaratkan bahawa larangan perjalanan dapat terus dikuatkuasakan walaupun perintah perintah pergerakan (MCO) tamat.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah pada hari Khamis (23 April) mengatakan bahawa langkah kawalan sempadan yang diperkenalkan oleh pemerintah telah mengurangkan jumlah kes Covid-19 yang diimport dan harus diteruskan.

“Jika kita melihat kes yang diimport, kita berjaya menguruskannya dengan kawalan sempadan kita.

“Kita perlu memperketat kawalan perbatasan, terutama sekarang, dengan meningkatnya jumlah kes di lebih dari 180 negara.

“Mengangkat MCO tidak bermaksud kita akan mengangkat kawalan sempadan; sebenarnya, kita perlu mengukuhkannya lebih jauh, ”katanya pada sidang media Covid-19 harian kementerian itu di sini.

Dr Hisham sebelumnya telah menyebutkan bahawa ada enam kriteria yang harus dipenuhi sebelum mengangkat MCO, dengan kawalan sempadan menjadi yang paling penting.

Malaysia telah melarang bukan warganegara Malaysia memasuki negara ini, hanya membenarkan warganya sendiri pulang.

Ketua Pengarah Kesihatan juga mengatakan pemerintah akan melakukan pendekatan pendaratan yang lembut ketika menghapus MCO, di mana ia akan mengurangkan sekatan tertentu secara bertahap.

“Dalam pelonggaran sekatan, kami berusaha untuk membiarkan sektor ekonomi berkembang lebih dulu.

“Sektor sosial dan pendidikan perlu menunggu sedikit lebih lama.

“Kita mesti melakukannya dengan perlahan, tapi pasti. Lebih penting lagi, strategi keluar kita mestilah sesuatu yang dapat dilaksanakan.

“Ini akan memakan masa, mungkin berminggu-minggu bahkan berbulan-bulan, kerana kita perlahan-lahan menerapkan norma baru,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here