Proses permohonan perjalanan pelbagai peringkat terlibat untuk mereka yang terperangkap di kampung halaman

KUALA LUMPUR: Mereka yang terperangkap di kampung halaman sejak perintah kawalan pergerakan (MCO) bermula harus melalui proses permohonan pelbagai peringkat sebelum mereka dibenarkan pulang.

Pengarah CID Persekutuan, Datuk Huzir Mohamed berkata, permohonan untuk pulang ke rumah boleh dibuat menggunakan aplikasi Gerak Malaysia atau di balai polis terdekat.

“Mereka yang layak boleh membuat permohonan perjalanan dari hari Ahad (26 April),” katanya dalam satu kenyataan pada hari Sabtu (25 April).

Bagaimanapun, katanya, permohonan mereka mesti dikemas kini pada hari Rabu (29 April) untuk mengesahkan tujuan perjalanan.

“Mereka akan dapat memeriksa status permohonan mereka pada hari Jumaat (1 Mei) melalui aplikasi.

“Tempoh masa untuk perjalanan antara negeri yang dibenarkan adalah dari 1 Mei hingga 3 Mei dan semua pemandu mesti merancang perjalanan mereka dengan sewajarnya,” katanya.

Comm Huzir berkata mereka yang menggunakan Lebuhraya Utara Selatan (NSE) mesti ingat beberapa butiran penting.

“Tidak ada restoran atau gerai makanan yang akan dibuka di semua kawasan rehat di sepanjang NSE.

“Semua surau akan ditutup dan tidak ada aktiviti solat secara berkumpulan yang dibenarkan di kawasan rehat, termasuk di dalam bangunan, kawasan terbuka atau tempat letak kereta.

“Hanya kemudahan tandas yang dibenarkan beroperasi dan tempat letak kereta hanya akan membolehkan pemandu kenderaan berehat di dalam kenderaan mereka.

“Mereka tidak akan dibenarkan keluar kenderaan kecuali pergi ke tandas,” katanya, sambil menambah bahawa stesen minyak di sepanjang lebuh raya akan dibenarkan beroperasi dari pukul 6 pagi hingga tengah hari.

Dia mengingatkan pemandu kenderaan bahawa aktiviti kumpulan tidak akan dibenarkan.

“Mereka yang tidak memiliki akses ke aplikasi tersebut dapat membuat permintaan tertulis untuk perjalanan di balai polis terdekat mereka tetapi keutamaan akan diberikan kepada pengguna aplikasi Gerak Malaysia,” kata Comm Huzir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here