Doktor pakar Malaysia di Birmingham meninggal dunia kerana Covid-19

PETALING JAYA: Seorang doktor Malaysia yang pakar dalam neonatologi di sebuah hospital di Birmingham, England telah meninggal dunia kerana Covid-19.

Dr Vishna Rasiah, yang merupakan perunding neonatologi dengan Hospital Wanita dan Kanak-kanak Birmingham meninggal pada usia 48 tahun, meninggalkan isteri dan seorang anak perempuannya.

Menurut kepercayaan NHS Wanita dan Kanak-kanak Birmingham, Dr Vishna dianggap sangat dihormati di Midlands sebagai sebahagian daripada peranannya sebagai Lead Klinikal untuk rangkaian neonatal serantau.

Neonatologi adalah subspesialisasi pediatrik yang memfokuskan pada rawatan perubatan bayi yang baru lahir, terutama yang sakit atau yang dilahirkan sebelum waktunya.

Ketua Eksekutif Amanah Sarah-Jane Marsh mengatakan Dr Vishna adalah seorang doktor, pemimpin, rakan sekerja dan rakan yang luar biasa yang meminati penjagaan bayi dan keluarga mereka.

“Kehilangan dia dengan cara yang kejam dan tidak adil akan menanggung banyak bagi kita, terutama orang yang terlibat dalam penjagaan neonatal, dan tentu saja isteri dan anak perempuannya yang cantik.

“Ketika air mata kita mengalir, kita harus selalu mengingat nilai-nilai yang ditakdirkan oleh Vish, dan memegang visi, keberanian dan belas kasihan di hati kita. Tuhan memberkati kamu Vish, dan semoga kamu beristirahat dalam damai,” katanya dalam penghormatan yang disiarkan di laman web pada hari Jumaat (24 April).

Isterinya Liza mengatakan bahawa dia adalah suami dan ayah yang penyayang kepada anak perempuannya Katelyn, dan anak lelaki dan abang mereka yang sangat disayangi keluarga mereka di Malaysia dan Trinidad.

“Vish sangat menyukai pekerjaannya; baginya ini lebih dari sekadar pekerjaan dan rakan-rakannya juga adalah anggota keluarga kami. Dia memperlakukan setiap pesakit dan keluarga yang dia rawat sebagai miliknya; aku tidak mungkin membanggakannya,” dia berkata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here