Ahli Parlimen akan diuji Covid-19 sebelum hadiri Parlimen

PETALING JAYA: Penggubal undang-undang diminta untuk diuji Covid-19 sebelum mereka dibenarkan menghadiri persidangan Parlimen satu hari yang akan datang pada 18 Mei.

“Setelah pelaksanaan perintah kawalan gerakan (MCO) di seluruh negara dan sebagai bagian dari langkah-langkah untuk mengekang penyebaran Covid-19, (Speaker) Dewan Rakyat telah bersetuju bahawa semua anggota Parlimen mesti diuji untuk Covid-19 di Parlimen dari 14 hingga 15 Mei, “kata setiausaha Dewan Rakyat Riduan Rahmat dalam surat kepada Ahli Parlimen bertarikh 27 April.

Parlimen akan bersidang pada 9 Mac, tetapi ini ditangguhkan ke 18 Mei, ketika Perikatan Nasional mengambil alih pentadbiran berikutan kejatuhan pemerintahan Pakatan Harapan.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah akan menyampaikan Ucapan Diraja ketika merasmikan Parlimen pada pukul 10 pagi 18 Mei.

Riduan juga menggesa anggota Parlimen untuk diuji di Parlimen tetapi bagi mereka yang tidak dapat melakukannya, mereka boleh memilih untuk melakukannya di hospital atau klinik kerajaan terdekat.

“Yang Berhormat juga mesti mendapat surat pengesahan daripada doktor dan ujian mesti dilakukan dalam dua hingga tiga hari sebelum pembukaan mesyuarat pertama sesi ketiga Parlimen ke-14.

“Sekiranya ujian itu dilakukan di mana-mana hospital atau klinik swasta, Parlimen tidak akan membayarnya,” tambahnya, sambil mencatat jika ahli parlimen diuji positif, mereka juga tidak akan dibenarkan menghadiri pembukaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here