Orang ramai didesak untuk menambah darah di bank darah Sabah

KOTA KINABALU: Orang ramai didesak untuk menderma darah ketika bank darah di Sabah kekurangan bekalan, kerana jumlah penderma telah berkurang 24% sejak pelaksanaan perintah kontrol pergerakan (MCO).

Pengarah Jabatan Kesihatan Sabah, Datuk Dr Christina Rundi, berkata ini kerana hampir semua pendermaan darah dibatalkan semasa MCO.

“Kami meramalkan tren ini semakin buruk bahkan setelah bulan puasa Muslim dan menjelang Hari Raya yang akan datang,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada hari Selasa (28 April).

Dia mengatakan bahawa derma darah mesti diteruskan kerana terdapat banyak pesakit yang memerlukan darah untuk menyelamatkan nyawa mereka dan menambahkan bahawa derma darah dapat dilakukan di Hospital Queen Elizabeth di Kota Kinabalu dan banyak hospital lain di seluruh negara.

Dr Rundi mengatakan untuk menjaga kebersihan dan untuk meminimumkan risiko kesihatan bagi penderma dan pegawai perubatan yang bertugas, janji akan digalakkan dan mereka yang telah menetapkan janji akan diutamakan.

Dia menambah bahawa mereka yang telah melakukan perjalanan ke luar negeri dalam 28 hari terakhir tidak digalakkan untuk menyumbang sejak sekarang dan juga mengatakan bahawa sesiapa yang telah menghubungi pesakit Covid-19 atau orang yang rapat mereka juga dapat menangguhkan niat mereka untuk menderma hingga pemberitahuan lebih lanjut .

Dr Rundi juga mengatakan bahawa orang yang sakit terutama demam, batuk atau selesema dan telah sembuh kurang dari dua minggu yang lalu telah dinasihatkan untuk tidak menderma darah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here