Pelajar ILKBS akan pulang bermula 4 Mei – KBS

KUALA LUMPUR: Pelajar Institut Latihan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS) yang kini terkandas di tempat penginapan mereka akan pulang secara berperingkat mulai 4 Mei.

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) mengatakan inisiatif itu, yang akan dibiayai oleh pemerintah, akan menyaksikan pergerakan pelajar dilaksanakan berdasarkan status zon tempat mereka menuju.

“Oleh itu, pelajar yang terkandas dinasihatkan untuk menghubungi atau pergi ke ilkbn terdekat untuk membolehkan institusi tersebut menyediakan tempat tinggal dan makanan untuk mereka sebelum masalah pulang ke rumah mereka diselesaikan,” katanya dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu menyebut bahawa KBS juga telah menjadualkan pengambilan pelajar untuk dilaksanakan secara berperingkat pada bulan Jun dan Julai tahun ini yang melibatkan 7,722 pelajar kerana tidak ada pengajaran dan pembelajaran konvensional yang dapat dilakukan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (MCO).

“Ini adalah untuk meminimumkan jumlah siswa di kampus dan menjaga jarak sosial seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) untuk mengekang penyebaran COVID-19,” baca pernyataan itu.

Dikatakan pengambilan pertama pada bulan Jun akan melibatkan 671 pelajar peringkat diploma yang berada di semester akhir dan beberapa dari program Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang sepatutnya menamatkan pengajian pada April 2020 dan pelajar yang menjalani latihan industri (LI) digantung.

“Pelajar-pelajar ini akan melanjutkan pelajaran dan mengikuti ujian akhir yang dijadualkan pada bulan Julai 2020 untuk menyelesaikan kursus mereka.

“Untuk pengambilan kedua pada bulan Julai ini, ia akan melibatkan 7,051 pelajar yang terdiri daripada pelajar SKM semester akhir dan pelajar tahap tinggi yang akan menyambung pengajian selama lapan minggu lagi sebelum mengambil peperiksaan akhir pada bulan Oktober untuk menyelesaikan program mereka,” katanya.

KBS juga mengatakan bahawa elaun bulanan kepada pelajar ILKBS telah dibayar seperti biasa semasa MCO dengan pembayaran dilakukan pada awal bulan Mac.

Ia juga mengatakan bahawa pelajar SKM 1 hingga 3 tidak lagi perlu menjalani LI untuk tahun 2020.

– BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here