Sarawak untuk mengkaji sektor mana yang boleh dibuka semula di zon hijau

KUCHING: Sarawak sedang mengkaji kegiatan ekonomi mana yang boleh dibenarkan untuk dibuka semula di kawasan yang dikategorikan sebagai zon hijau Covid-19, kata Datuk Amar Douglas Uggah.

Timbalan Ketua Menteri berkata, jawatankuasa pengurusan bencana negeri sedang meneliti perkara itu untuk mengurangkan kesan ekonomi dari perintah kawalan pergerakan (MCO).

“Kira-kira 73% Sarawak sudah hijau, walaupun semalam satu kabupaten (Limbang) berubah dari hijau menjadi kuning.

“Kami mempunyai pasukan sekarang dengan serius mempelajari kegiatan apa yang dapat kami izinkan untuk beroperasi di kawasan hijau,” katanya setelah mengunjungi operasi pengesanan kes aktif di Kota Samarahan, semalam.

Zon hijau adalah kawasan yang tidak mempunyai kes Covid-19 atau di mana tidak ada kes positif baru yang dikesan selama 14 hari.

Uggah mengatakan jawatankuasa itu akan mempertimbangkan keselamatan awam dan juga ekonomi dalam membuat keputusan.

“Kami menyedari bahawa MCO telah membawa kesan negatif terhadap pekerjaan dan ekonomi.

“Tetapi kita tidak hanya dapat mempertimbangkan ekonomi, kita juga harus mempertimbangkan kehidupan masyarakat. Jadi jawatankuasa akan membuat keputusan yang sesuai untuk Sarawak, ”katanya.

Uggah juga mengatakan jawatankuasa penanggulangan bencana negeri sedang meneliti apakah akan membiarkan sektor ekonomi yang diluluskan beroperasi dengan kapasiti penuh pada fasa keempat MCO seperti yang diumumkan oleh Kementerian Perdagangan Internasional dan Industri pada hari Selasa.

Dia mengatakan jawatankuasa itu akan menjadi “pihak berkuasa akhir” untuk menyetujui perubahan pada modus operasi di Sarawak.

“Sebabnya adalah kerana kita, di Sarawak, memahami keadaan di sini dan kita ingin memastikan bahawa apa sahaja keputusan yang kita buat, kita akan meletakkan kehidupan rakyat Sarawak sebagai keutamaan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here