Ketua Pengarah: Mematuhi SOP atau menghadapi tindakan

PETALING JAYA: Malaysia mesti mempertimbangkan keperluan sosioekonomi rakyat, sekarang bahawa negara telah melengkung kurva Covid-19, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah (gambar).

Namun, dia mendesak masyarakat dan syarikat untuk mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh pemerintah, atau berisiko menghadapi perintah kawalan pergerakan (MCO) yang lebih baik.

“Sudah jelas bahawa kita sedang dalam tahap pemulihan. Semoga kita melakukan yang termampu untuk memperbaiki keadaan lebih jauh.

“Sekarang kita berada di fasa seterusnya, iaitu untuk mengurus virus di masyarakat kita,” katanya dalam taklimat akhbar hariannya di Putrajaya, semalam.

Dia mengingatkan bahawa setiap sektor ekonomi harus mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

“Kami duduk bersama setiap sektor dan kami menasihati mereka agar menggunakan SOP, yang sangat jelas. Sekiranya mereka tidak mematuhi undang-undang, kami akan menutup kawasan ini atau bahkan premisnya.

“Yang paling penting, jika ada wabak atau kasus di kawasan itu atau bahkan di tempat itu, kami akan mengambil tindakan kesihatan awam, dan sebahagian daripadanya adalah peningkatan MCO,” katanya.

Perhimpunan orang ramai, tambahnya, masih dilarang, dan dia mendesak orang ramai untuk meneruskan amalan kebersihan yang baik dan peraturan menjauhkan sosial.

Ketika ditanya apakah SOP untuk sektor ekonomi yang dilepaskan adalah atas nasihat Kementerian Kesihatan, Dr Noor Hisham mengatakan itu adalah keputusan kolektif untuk meringankan MCO.

Secara berasingan, katanya Kementerian Kesihatan akan memeriksa semua orang di wilayah MCO yang dipertingkatkan, termasuk pendatang tanpa dokumen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here