MCO bersyarat: LRT, MRT, perkhidmatan bas untuk menyambung semula waktu operasi biasa dari 4 Mei

KUALA LUMPUR: Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana), pengendali perkhidmatan Rapid Rail, bas panggung dan perkhidmatan Rapid Ferry, akan kembali ke waktu operasi normal jam 6 pagi hingga 12 tengah malam apabila perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO) berkuat kuasa pada hari Isnin (4 Mei).

Ini menyusuli pengumuman Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai langkah pemerintah untuk membuka semula sektor ekonomi negara secara berperingkat mulai 4 Mei, dengan syarat dan prosedur yang ketat.

Ketua Pegawai Operasi Prasarana Group (Operasi) Muhammad Nizam Alias ​​mengatakan, untuk mendorong jarak sosial dalam kereta api dan bas, waktu perjalanan puncak dilanjutkan dari jam 7 pagi hingga 11 pagi dan dari jam 4 petang hingga 7 malam untuk waktu puncak pada waktu malam untuk semua perkhidmatan.

“Ini bermaksud frekuensi kereta api lebih tinggi dalam tempoh ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Dia menambah bahawa kekerapan waktu puncak pagi dan petang untuk laluan LRT Kelana Jaya telah ditetapkan pada selang tiga minit sementara garis LRT Ampang / Sri Petaling telah ditetapkan pada selang enam minit.

Muhammad Nizam juga mengatakan bahawa perkhidmatan MRT Sungai Buloh-Kajang akan mempunyai frekuensi puncak empat minit dan menambah bahawa perkhidmatan monorel beroperasi pada frekuensi enam minit.

Dia menambah bahawa penyedia pengangkutan awam akan menempatkan kakitangan tambahan untuk mengawal penumpang di pintu masuk dan platform stesen untuk memastikan jarak sosial di dalam kereta api.

“Ini adalah sesuatu yang sangat mencabar. Kami mendesak semua penumpang untuk bekerjasama erat dengan kakitangan kami dalam menjalankan tugas mereka. Kekuatan untuk memutuskan rantaian transmisi Covid-19 ada di tangan orang ramai dan pengguna perkhidmatan pengangkutan awam. . Mereka mesti bersedia berlatih menjauhkan diri dan saling menyokong, “katanya.

Muhammad Nizam juga mengatakan bahawa kereta api dan bas akan mempunyai tanda khas untuk membantu latihan jarak jauh sosial, dan menambahkan bahawa untuk memudahkan langkah jarak sosial, perkhidmatan kereta api akan membawa 50% dari jumlah penumpang penuh mereka sementara untuk bas, ia akan berada di 30 %.

Dia juga menasihati penumpang kereta api, bas dan feri untuk selalu memakai topeng muka serta mengamalkan kebersihan diri, terutama mencuci tangan dengan pembersih tangan secara berkala, yang akan disediakan di semua stesen kereta api LRT, MRT, monorel dan BRT, hab bas dan feri terminal.

Muhammad Nizam menambah bahawa operasi pembasmian kuman akan diteruskan di kereta api, bas dan feri yang dikendalikan oleh Prasarana termasuk stesen (kereta api), hab bas dan terminal feri.

Dia menambah bahawa suhu badan kakitangan yang bertugas, terutama kapten bas, anggota polis tambahan dan pekerja balai juga akan diperiksa sebelum mereka dibenarkan memulakan pekerjaan. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here