Polis akan kurangkan sekatan jalan raya mulai 4 Mei, kata IGP

KUALA LUMPUR: Polis akan mengurangkan sekatan jalan raya mulai Isnin (4 Mei), dan akan memberi tumpuan kepada penguatkuasaan pematuhan jarak sosial, serta membendung kemasukan pendatang tanpa izin dan kegiatan penyeludupan.

Ini sejalan dengan perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) pemerintah pada hari Jumaat (1 Mei), yang memberikan sedikit kelonggaran dalam penguatkuasaan MCO.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, sekatan jalan raya juga akan dialihkan ke lokasi yang didapati merupakan laluan masuk untuk kegiatan haram dan penyeludupan.

“Sejajar dengan arahan pemerintah baru-baru ini, polis dan Angkatan Bersenjata akan meningkatkan kawalan mereka terhadap laluan utama yang dikenal pasti digunakan oleh penyeludup manusia untuk membawa pendatang tanpa izin.

“Laluan tersebut akan diperkuat dengan sekatan jalan baru yang dijaga ketat untuk memastikan penyebaran Covid-19 dapat dibendung sesuai dengan arahan MCO,” katanya.

Hamid berkata polis menyambut baik keputusan pemerintah untuk membenarkan operasi hampir semua sektor ekonomi semasa MCO tetapi akan terus memantau semua aktiviti untuk memastikan jarak sosial diikuti.

Sementara itu, Hamid berkata MCO bersyarat yang akan dilaksanakan mulai Isnin (4 Mei) bukanlah tiket untuk rakyat bergerak bebas.

“Keputusan yang dibuat oleh pemerintah bukanlah jaminan bahawa penyakit ini telah berjaya diatasi. Kerajaan telah memberikan kelonggaran dalam kepentingan ekonomi dan dengan demikian rakyat harus bersabar dan tidak terburu-buru,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here