Belum ada MCO bersyarat untuk Kedah dan S’wak

ALOR SETAR: Kedah adalah negeri kedua selepas Sarawak yang tidak akan melaksanakan perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO) mulai esok.

Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata pelaksanaannya akan ditangguhkan sehingga keputusan dibuat oleh mesyuarat jawatankuasa keselamatan khas Covid-19 negeri pada hari Selasa.

“Kerajaan negeri akan meneliti syarat dan garis panduan MCO bersyarat yang diumumkan oleh Kerajaan Persekutuan,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Mukhriz berkata, kerajaan negeri akan mengkaji pelaksanaan MCO bersyarat untuk memastikannya sesuai untuk keperluan negeri.

Kerajaan negeri, tambahnya, berkomitmen untuk menjaga status zon hijau Kedah dan memastikan rakyat Kedah selamat dari virus tersebut.

“Tidak akan ada kompromi terhadap keselamatan dan kesejahteraan rakyat. Sementara itu, terus tinggal di rumah dan berlatih menjauhkan diri, ”katanya kepada masyarakat.

Kedah adalah negeri ketiga, setelah Perlis dan Kelantan, diisytiharkan sebagai zon hijau, dengan sifar Covid-19 yang aktif.

Sebelumnya, di Kuching, Wakil Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah mengatakan Sarawak tidak akan mengikuti keputusan Kerajaan Persekutuan untuk membuka semula lebih banyak perniagaan di bawah MCO bersyarat sehingga ia mengkaji implikasi langkah tersebut.

Menambah bahawa ia akan mengekalkan status quo buat masa ini, dia berkata kerajaan Sarawak menghormati keputusan Perdana Menteri untuk membenarkan lebih banyak aktiviti ekonomi dan sosial dimulakan semula secara bersyarat esok.

“Namun, pemerintah negeri telah memutuskan untuk mengkaji implikasi pembukaan kembali kegiatan ekonomi tersebut – sektor mana yang akan dibuka, kapan dan sejauh mana mereka akan dibolehkan,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Uggah mengatakan jawatankuasa penanggulangan bencana negeri, yang dipengerusikannya, akan membuat keputusan setelah mempelajari perubahan peraturan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit.

Arahan semasa di bawah tiga fasa pertama MCO, katanya, masih berkuat kuasa buat masa ini di Sarawak.

“Dengan mengambil kira keadaan tempatan Sarawak di Covid-19, kemampuan logistik, keupayaan Jabatan Kesihatan dan keadaan geografi, jawatankuasa ini mendapati bahawa pembukaan semula banyak aktiviti ekonomi tidak akan kondusif di sini,” kata Uggah.

Namun, katanya Sarawak akan mengumumkan secara berperingkat aktiviti dan sektor mana yang akan dibuka semula setelah mempelajari secara terperinci prosedur dan panduan operasi standard.

Perniagaan yang telah mendapat persetujuan dari Kementerian Perdagangan Internasional dan Industri untuk beroperasi di bawah MCO bersyarat masih harus mendapat persetujuan pemerintah negeri terlebih dahulu, kata Uggah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here