Ismail Sabri: Terlalu awal untuk umumkan keputusan MCO akan dilanjutkan

PUTRAJAYA: Sebarang pengumuman mengenai perpanjangan perintah kawalan pergerakan yang berkuat kuasa sejak 18 Mac hanya boleh dibuat kemudian, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Buat masa ini, saya juga tidak tahu.

“Menteri Kesihatan akan menasihati pemerintah jika MCO perlu diperpanjang atau dicabut.

“Kerajaan akan mengumumkannya mungkin dua atau tiga hari sebelum berakhir, tunggu saja,” katanya pada hari Jumaat (8 Mei).

Ismail mengatakan ini setelah dia ditanya apakah MCO, yang berakhir pada 12 Mei, akan diperpanjang.

Mengenai perkara lain, dia mengatakan kenderaan dan motosikal pengangkutan awam hanya dapat melakukan perjalanan antara negeri dalam empat hari yang ditentukan oleh pihak berkuasa.

“Sekiranya anda kembali ke kampung anda dengan motosikal dan terdampar sejak MCO diberlakukan anda memerlukan motosikal itu untuk melakukan perjalanan, jadi kami akan mengizinkannya.

“Tetapi ingatlah, hanya selama empat hari ini.

“Selepas itu, perjalanan antara negeri tidak akan dibenarkan kecuali dalam keadaan darurat dan dengan kebenaran polis,” katanya.

Pihak berkuasa menetapkan 7-10 Mei bagi mereka yang terdampar di kampung halaman untuk melakukan perjalanan pulang ke rumah masing-masing.

Mereka yang berasal dari Perak, Johor dan Kelantan dibenarkan melakukan perjalanan pada hari Jumaat (8 Mei).

Ismail juga mengatakan perjalanan antara negeri untuk bekerja akan dibenarkan dan pekerja mesti mendapatkan surat dari syarikat mereka untuk tujuan ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here