Kerajaan Pahang bersetuju untuk melaksanakan MCO bersyarat, kata MB

KUANTAN: Kerajaan Pahang telah bersetuju untuk melaksanakan perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO) setelah meninjau, memperbaiki dan membuat pengubahsuaian terhadap prosedur operasi standard (SOP) yang relevan.

Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata, perhatian utama adalah penguatkuasaan, yang akan ditingkatkan oleh agensi berkaitan, termasuk pihak berkuasa tempatan.

“Ini untuk memastikan kesihatan awam terjaga ketika ekonomi dan sektor awam tertentu dibuka kembali seperti yang ditetapkan di bawah MCO bersyarat,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Jumaat (8 Mei).

Dia mengatakan, pemerintah negeri sudah menyerahkan kekuasaan kepada pihak berkuasa tempatan seperti yang diputuskan dalam mesyuarat dewan eksekutif negeri pada hari Rabu (6 Mei).

Wan Rosdy berkata, perkara itu juga dibincangkan dan diperhalusi pada mesyuarat mingguan jawatankuasa keselamatan negara, yang dipengerusikannya.

“Seperti yang saya katakan sebelumnya, kami menyokong tetapi meminta untuk mengkaji dan memperbaiki MCO bersyarat agar sesuai dengan situasi semasa wabak Covid-19 di negeri ini,” katanya.

Pada 3 Mei, Wan Rosdy mengeluarkan siaran media, mengatakan bahawa kerajaan negeri menyokong pengumuman Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai MCO bersyarat tetapi butirannya harus diselesaikan, khusus untuk Pahang.

Pahang adalah salah satu negeri yang menangguhkan pelaksanaan MCO bersyarat.

Difahamkan bahawa SOP akan digariskan kemudian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here