Perlis benarkan solat Jumaat mulai 15 Mei, tetapi hanya untuk pegawai masjid dan ahli jawatankuasa

KANGAR: Perlis akan mengizinkan pegawai masjid dan ahli jawatankuasa untuk menunaikan solat Jumaat di masjid mulai 15 Mei, tetapi tidak boleh lebih dari 12 orang di tempat ibadat.

Masjid juga mesti mematuhi prosedur operasi standard yang ketat, dan jemaah – termasuk imam dan khatib – tidak boleh melebihi 12 orang atau kurang dari tiga orang, dengan hanya pegawai masjid dan anggota jawatankuasa yang dibenarkan untuk mengambil bahagian.

Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail, yang juga presiden Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis, dalam satu kenyataan pada hari Jumaat (8 Mei) mengatakan bahawa keputusan itu dibuat setelah mendapat perkenan dari Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail.

Dia mengatakan bahawa kebenaran untuk menghadiri solat Jumaat tidak boleh diberikan kepada orang ramai kerana ancaman Covid-19.

“Masjid ini tidak boleh dibuka kembali untuk umum kecuali mereka yang berwajib untuk menunaikan solat Jumaat (pegawai masjid dan anggota jawatankuasa) dan langkah-langkah seperti pemeriksaan suhu badan, penggunaan pembersih tangan dan mencatat kehadiran juga akan dilakukan.

Tuanku Syed Faizuddin bertitah, mereka yang hadir juga harus memakai topeng muka dan jarak sosial sekurang-kurangnya dua meter antara individu mesti dijaga sepanjang masa, termasuk ketika solat.

Tempoh solat juga terhad kepada 15 minit dan tidak dibenarkan melakukan hubungan fizikal, termasuk berjabat tangan.

Individu juga harus berwuduk terlebih dahulu sebelum pergi ke masjid dan juga membawa tikar sembahyang sendiri. Solat juga harus diadakan di tempat terbuka di masjid, jika boleh, katanya.

– Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here